Οι κεντροαριστερές μεταβλητές

Οι κεντροαριστερές μεταβλητές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως διάλογος μετ’ εμποδίων που κρύβει πιθανές παγίδες, αλλά και ενδεχομένως οφέλη για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, αντιμετωπίζεται από τη Χαρ. Τρικούπη η συμφωνία της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Στ. Θεοδωράκη για τη συγκρότηση 25μελούς Επιτροπής που θα συζητήσει την πιθανότητα πολιτικής σύγκλισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Η κ. Γεννηματά θεωρεί ότι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί συνιστά μια μικρή, αλλά ουσιώδη εξέλιξη στην προσπάθεια για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς.

Συνεργάτες της θυμίζουν ότι μόλις πριν από 10 ημέρες, μετά την επιστολή της κ. Γεννηματά και την, επί της αρχής, αρνητική απάντηση του κ. Θεοδωράκη, πολλοί προεξοφλούσαν το τέλος του διαλόγου προτού καν αρχίσει. Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιοι, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση της Πέμπτης, είναι σαφές ότι πλέον και ο κ. Θεοδωράκης διακρίνει ότι η προώθηση των διεργασιών για τη δυνατότητα πολιτικής σύγκλισης ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει καλές προοπτικές να παραγάγει θετικά αποτελέσματα.

Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της συμφωνίας μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη: Πρώτον, η ύπαρξη σαφούς χρονοδιαγράμματος που δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, ώστε να αποφευχθεί η πρακτική αδρανοποίηση του εγχειρήματος με μακροσκελείς και πολλές συνεδριάσεις δίχως κανένα αποτέλεσμα. Και δεύτερον, το γεγονός ότι από τις εργασίες της 25μελούς Επιτροπής απουσιάζει εξ ολοκλήρου οποιαδήποτε αναφορά σε οργανωτικού τύπου ζητήματα. Οπως έλεγαν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει πληγεί επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν από «οργανωτίστικου» χαρακτήρα διαφωνίες που οδήγησαν εν πολλοίς στη σμίκρυνσή του. Η κ. Γεννηματά έχει διαφορετική αντίληψη γι’ αυτό και πρότεινε η συζήτηση να αφορά τη γενική πολιτική πορεία του ευρύτερου χώρου και τον τρόπο που αυτή μπορεί να ενισχυθεί και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το Ποτάμι. Συνεργάτες της επαναλάμβαναν ότι η κ. Γεννηματά επιμένει να απέχει από κάθε συζήτηση περί αυτοδιάλυσης κομμάτων ή πιθανής εκλογικής σύμπραξής τους. «Σκοπός», έλεγαν, «είναι να καθοριστεί ξανά ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκουμε».

Ενδειξη της σημασίας που αποδίδει η κ. Γεννηματά στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς είναι η απόσταση που έχει συνειδητά λάβει από την προωθούμενη από ορισμένους στο ΠΑΣΟΚ, αναβίωση ενός ενδοκομματικού μπρα ντε φερ ανάμεσα σε πάλαι ποτέ παπανδρεϊκούς και πάλαι ποτέ βενιζελικούς. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ένταση που δημιουργήθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο κ. Ν. Σηφουνάκης βρέθηκε στη Χαρ. Τρικούπη.

Ο κ. Σηφουνάκης είχε εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο. Το συγκεκριμένο γεγονός χρησιμοποιήθηκε από τους μεν ως ένδειξη ότι η Χαρ. Τρικούπη είναι ξανά ανοιχτή για τους παπανδρεϊκούς και από τους δε ως ένδειξη «άλωσης» του κόμματος από το ΚΙΔΗΣΟ. Η κ. Γεννηματά θεωρεί όλη αυτή τη συζήτηση παραπλανητική και επιμένει ότι το βασικό διακύβευμα παραμένει η ανάγκη να επιτύχουν οι διεργασίες για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή