ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σταματήσει τη «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων

30s16pr1-thumb-large

Αυστηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση έστειλε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις καταγγελίες για αδιαφανείς αναθέσεις που αφορούν έργα για το προσφυγικό.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά και δεν απαντά στις σοβαρές καταγγελίες Κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το κύμα των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων, που υλοποιούνται κυρίως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόσο για μισθώσεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, εκτάσεων και αγρών, όσο και για υπηρεσίες εστίασης, σίτισης και καθαριότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατασκευής του κέντρου φιλοξενίας (Hot Spot) στη Χίο, το οποίο κόστισε τελικά 1.277.000 ευρώ, τη στιγμή που, μεταξύ άλλων, η έκταση παραχωρήθηκε από το Δήμο, ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από ελληνική επιχείρηση, ενώ προβλέφθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, και συμπληρωματική δαπάνη ύψους 423.183 ευρώ, που εγκρίθηκε 20 μέρες μετά το τέλος των έργων. Και όλα αυτά σε διαγωνισμό της μίας και μόνο ημέρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη στηλιτεύσει τον παραγκωνισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να αναθέτει, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, απευθείας σε επιχειρήσεις, έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που  αφορούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και η οποία, αποδεικνύεται, δυστυχώς, ως το όχημα για πολλές “γκρίζες” αναθέσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη νέα “φάμπρικα” των απευθείας αναθέσεων, που προωθούν μέλη της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Στο μεταξύ, το Ποτάμι θα καταθέσει ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του ότι η δαπάνη 1,277 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο είναι παράλογα μεγάλη, με δεδομένο ότι η έκταση παραχωρήθηκε από το Δήμο, οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι κλίνες προήλθαν από στρατιωτικές μονάδες. Υπέρ της καταγγελίας τάχθηκε και η Νέα Δημοκρατία.

Η απάντηση Τόσκα στις καταγγελίες

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, με αφορμή τις αιτιάσεις από τη «Νέα Δημοκρατία» και το «Ποτάμι» για τους διαγωνισμούς των έργων των Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων στα νησιά:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αφορμή της παρούσας αποτελεί μία πρόσφατη ενέργεια του Προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», την οποία δεν επιθυμώ να χαρακτηρίσω:

Κατά παράκαμψη των καθιερωμένων διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του απευθύνθηκε εγγράφως, κατ’ εντολή του, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εζήτησε δε στα πλαίσια, δήθεν, του κοινοβουλευτικού ελέγχου του κόμματος να της αποσταλούν τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό του έργου του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Χίο. Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ενέργεια αυτή, συνοδεύοντας την με αρνητικές αιχμές για την διαδικασία του διαγωνισμού.

Με αυτή του την ενέργεια ο κ. Θεοδωράκης έδειξε, πρώτον, ότι δεν τολμά και αποφεύγει για ευνόητους λόγους να ακολουθήσει την επιβεβλημένη δεοντολογία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Να απευθυνθεί δηλαδή, να ζητήσει κατάθεση εγγράφων και να διαλεχθεί κατά πρόσωπο με την αρμόδια και μόνη πολιτικά υπεύθυνη ηγεσία του Υπουργείου.

Έδειξε, δεύτερον, ότι προτιμά να πλήττει έμμεσα και συκοφαντικά το Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία, απευθυνόμενος στην υπηρεσιακή ηγεσία της, η οποία όμως δεν έχει την δυνατότητα αυτοπρόσωπης απάντησης και υπεράσπισής της στην διαδικασία αυτή.

Σε ότι αφορά την νομιμότητα των διαγωνισμών αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος. Στο έργο της Χίου, μάλιστα, το ποσοστό έκπτωσης του πρώτου μειοδότη ήταν διπλάσιο του δεύτερου (30,5 %). Επιπλέον στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής έγινε και δεύτερο έργο, με όγκο πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστικά να υπερβούμε το προϋπολογισμένο κόστος του πρώτου!

Συνοδεύω την επιστολή αυτή, κύριε Πρόεδρε, με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα των Υπηρεσιών του Υπουργείου, προς πληρέστερη ενημέρωση επί του αντικειμένου.

Τέλος, διευκρινίζω ότι στη διάθεση των κ. κ. Βουλευτών είναι ο πλήρης φάκελος από τον οποίο μπορούν να λάβουν αντίγραφα από το γραφείο μου.

Κύριε Πρόεδρε, είχα ολοκληρώσει την παρούσα επιστολή μου, όταν πληροφορήθηκα ότι και η «Νέα Δημοκρατία» αναμασά τις ίδιες «καταγγελίες». Γίνεται, φυσικά αντιληπτό ότι κάποια συμφέροντα ενοχλήθηκαν από τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, μαθημένα σε άλλου είδους αναθέσεις από το παρελθόν. Εμείς ωστόσο όπως προελέχθη δεν «αξιοποιήσαμε» τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου αλλά αποβλέψαμε σε ανταγωνιστικές προσφορές».