Η συμμετοχή ΔΝΤ είναι απαραίτητη, λένε οι Ευρωπαίοι

Η συμμετοχή ΔΝΤ είναι απαραίτητη, λένε οι Ευρωπαίοι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά» (business as usual), τονίζει μια σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων στην «Κ», δύο ημέρες μετά τη διαρροή της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ που έφεραν στο φως το WikiLeaks. «Oι αποκαλύψεις», όπως τις χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις πάγιες θέσεις του Ταμείου, λένε αξιωματούχοι που δεν μπορούσαν ακριβώς να εντοπίσουν τι καινούργια πληροφορία προσέφερε η διαρροή. «Ηταν ευχάριστο ως ανάγνωσμα, αλλά δεν είχε τίποτα καινούργιο μέσα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο είναι η ασφάλεια των επικοινωνιών μας», λέει άλλος αξιωματούχος στην «Κ», δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας των Π. Τόμσεν και Ντ. Βελκουλέσκου. Συγχρόνως, ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν ότι από τη διαρροή αυτό που προκύπτει είναι πως το ΔΝΤ είναι ο «καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας», καθώς πιέζει για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συγχρόνως δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση ή προσέγγιση του ελληνικού προγράμματος. «Για να κλείσει η αξιολόγηση, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά υπέγραψε τη συμφωνία του Ιουλίου. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι απολύτως απαραίτητη για μια σειρά από κράτη-μέλη που δεν θα μπορέσουν να δώσουν «πράσινο φως» για εκταμίευση αν δεν έχει συμφωνήσει και το ΔΝΤ προηγουμένως, όπως Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία.

Οσον αφορά την ημερομηνία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αλλά και να έχει γίνει και η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν πρέπει να γίνει αργότερα από το τέλος Μαΐου. Οπως είχε πει Ευρωπαίος αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα στην «Κ», «από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου», που γίνεται το βρετανικό δημοψήφισμα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να βρίσκεται το ελληνικό θέμα ανοιχτό το ίδιο διάστημα που θα γίνεται η συζήτηση για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη, καθώς θεωρούν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Συγχρόνως, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά από μια συμφωνία είναι αρκετά μεγάλη, καθώς εκτός από τον φόρο εισοδήματος για τον οποίο υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις, όλα τα υπόλοιπα θέματα, όπως ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων και άλλοι φόροι για να καλυφθεί το 3% του ΑΕΠ, παραμένουν αρκετά μακριά από το να συμφωνηθούν.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήθελε να σχολιάσει τη διαρροή, αλλά μέσω του κ. Σχοινά τόνισε πως οι επικεφαλής των αποστολών είναι στην Αθήνα, «έχουν πολλή δουλειά να κάνουν» και ο στόχος είναι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν». Η Κομισιόν και τα μέλη της αποστολής της στην Αθήνα συνεχίζουν να εργάζονται καλή τη πίστει, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την επιστροφή της Ελλάδας σε υγιή δημόσια οικονομικά, στην ανάπτυξη και την απασχόληση, πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή