Κυβερνητικό «όχι» σε αίτημα κλήσης ΑΔΑΕ, ΕΥΠ

Κυβερνητικό «όχι» σε αίτημα κλήσης ΑΔΑΕ, ΕΥΠ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόρριψη του αιτήματος που εξέφρασαν Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η ΕΥΠ και Ανεξάρτητες Αρχές, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της υποκλοπής συζητήσεων αξιωματούχων του ΔΝΤ, το περιεχόμενο των οποίων ως γνωστόν αναδείχθηκε προ ημερών μέσω WikiLeaks, αναζωπύρωσε χθες στο κοινοβούλιο το κλίμα έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αρχικώς, το θέμα έθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι τουλάχιστον η Βουλή πρέπει να στείλει διεθνώς μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι εντός της επικράτειας γίνονται υποκλοπές. Είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε υποβάλλοντας το αίτημα να κληθούν για την υπόθεση η ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ, η ΕΕΤ&Τ, «όποιος μπορεί να μας διαφωτίσει».

Είναι ένα σοβαρό θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, σχολίασε συμφωνώντας με την πρόταση ο κ. Τραγάκης. «Η ΕΥΠ είναι υποχρεωμένη να ξέρει αν και από πού έγινε η υποκλοπή». Αποστάσεις τήρησε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ): «Της υποκρισίας το ανάγνωσμα… Είναι κοινό μυστικό το τι συμβαίνει με παρακολουθήσεις στη χώρα μας και διεθνώς. Υποκλοπές γίνονται από υπηρεσίες και άλλους μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί που δρουν είναι πιο ισχυροί από την Επιτροπή».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ι. Γκιόλας έκανε λόγο για έναν «εύσχημο τρόπο εκ μέρους της αντιπολίτευσης να πετάξει την μπάλα στον εξέδρα. Η Ελλάδα δέχεται τρομερές πιέσεις από τμήμα του κουαρτέτου. Ακούμε λοιπόν φωνές να δούμε ποιος, τι και πότε. Δεν άκουσα τώρα που φθάνουμε στην ώρα της αξιολόγησης κάποια ενόχληση για τις αφόρητες πιέσεις. Είναι προσχηματικά όλα αυτά. Δεν είναι τώρα άμεση προτεραιότητα να δούμε αυτά που ελέχθησαν» σημείωσε. Σχόλια που ερμηνεύθηκαν από τον κ. Βενιζέλο ως στάση υποστηρικτική των θέσεων της κυβέρνησης, έκανε ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης. Η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή ουδείς κατηγορεί τη χώρα». Ο κ. Βενιζέλος, εν μέσω διαμαρτυριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεχείς παρεμβάσεις του, επικαλέστηκε την επιστολή Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, η ένταση στην αίθουσα κλιμακώθηκε και η πρόεδρος επιχείρησε να κλείσει επί του παρόντος το ζήτημα: «Αυτή την ώρα δεν μπορώ να καλέσω οποιαδήποτε υπηρεσία χωρίς συγκεκριμένο στοιχείο».

Μετά μια σύντομη διακοπή, «για να ηρεμήσουν τα πνεύματα», η συνεδρίαση συνεχίστηκε σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα: παρόντες για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής Δ. Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Αφού καταγράφηκαν και κάποια σποραδικά φραστικά επεισόδια (όπως μεταξύ των Παρασκευόπουλου – Βενιζέλου και των Παπαγγελόπουλου – Τραγάκη, με διάφορες αφορμές), η συζήτηση επικεντρώθηκε εκ νέου στην πτυχή των καταγγελιών της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη, με το ενδιαφέρον ξαφνικά να επικεντρώνεται σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο κ. Παπαγγελόπουλος μετά την επίμαχη συνάντησή τους. Ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε φιλική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή