Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση προετοιμάζει φορολογικό σοκ»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση προετοιμάζει φορολογικό σοκ»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακύρωση του, όπως χαρακτηρίζεται από τους «γαλάζιους», επικοινωνιακού τεχνάσματος του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, σχετικά με τη «ρήξη» της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι όσο σφίγγει ο κλοιός των μέτρων τόσο η κυβέρνηση θα επιδίδεται σε επικοινωνιακές και τακτικές κινήσεις με στόχο να κερδίσει λίγο χρόνο ζωής, ωστόσο θεωρούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πιθανό.

Τον τόνο επεδίωξε χθες να δώσει ο ίδιος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ζητώντας εκ νέου την παραίτηση της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για (θεατρική) παράσταση του πρωθυπουργού που κατέληξε με την παραμονή του ΔΝΤ, και μάλιστα ενισχυμένου, στο πρόγραμμα, «μαζί με τις πιεστικές, συχνά υπερβολικές, απαιτήσεις του». «Η θέση και η αξιοπιστία της Ελλάδας δυστυχώς αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο. Νέα πολύ επώδυνα μέτρα έρχονται για όλους τους πολίτες. Το φορολογικό σοκ που σχεδιάζει η κυβέρνηση στραγγαλίζει την οικονομία, επιδεινώνει δραματικά την κρίση και, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στο προσφυγικό, οδηγεί τη χώρα σε ασφυξία», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας ότι στο οριακό σημείο που έχει φτάσει η Ελλάδα απαιτείται σοβαρότητα, αλήθεια, αποφασιστικότητα και αξιοπιστία: «Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από αυτά. Ο κ. Τσίπρας είναι αδιόρθωτος. Ζημιώνει τη χώρα. Κανείς δεν ελπίζει τίποτα από αυτόν. Γι’ αυτό πρέπει να φύγει τώρα».

H Συγγρού επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την εικόνα δημοσκοπικής μείωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, να αυξήσει τις απώλειες του κ. Τσίπρα σε όρους αποδοχής του από τους πολίτες. Προς τούτο, στο επίκεντρο θα βρεθούν όχι μόνον η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων (πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό με το ΔΝΤ) αλλά κυρίως οι συνέπειες της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πιο ασθενή στρώματα, που υποτίθεται ότι προστατεύονται. Ως εκ τούτου, θα αναδειχθεί όχι μόνον η μείωση του αφορολογήτου, αλλά και ο όγκος των άμεσων και, κυρίως, έμμεσων επιβαρύνσεων που θίγουν τους πολίτες και, δη, τους ευρισκόμενους σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Το νέο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για παραίτηση της κυβέρνησης προκάλεσε ευλόγως την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων. Η κυβ. εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ουσιαστικά απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάθεση υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας και σχολίασε πως «όσο περισσότερο οι προσδοκίες του (σ.σ.: για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις) διαψεύδονται τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται». Η κ. Γεροβασίλη προσέθεσε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα». Σχολιάζοντας, ακριβώς, την τελευταία αποστροφή της κ. Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ανταπέδωσε υπενθυμίζοντας ότι στις 3 Νοεμβρίου του 2015 η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωνε «δεν έχουμε πει καμιά στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό». «Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πια εξαερωθεί», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Αθήνα και στο μέτωπο της αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου την Κυριακή θα παρακολουθήσει ως «τελετάρχης» την παρέλαση των ομογενειακών οργανώσεων για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και τις πρώτες επαφές, με την ιδιότητα του προέδρου της Ν.Δ., με στελέχη της ομογένειας, ενώ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Αναμένεται, δε, να επαναλάβει την ισχυρή θέση του υπέρ της παροχής του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή