Η Αθήνα κατεβάζει τις προσδοκίες για μείωση χρέους

Η Αθήνα κατεβάζει τις προσδοκίες για μείωση χρέους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως θετική ένδειξη για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τη σχετική αποστροφή της κ. Αγκελα Μέρκελ, έπειτα από την προχθεσινή συνάντησή της με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση έκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το σχήμα εποπτείας της Ελλάδας, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι έχει μάλλον μεγαλύτερη σημασία η παραίνεση της κ. Μέρκελ για ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει και θετικές επιπτώσεις στη διαδικασία σχεδιασμού των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Και τούτο διότι αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ολοκληρωθούν εντός του χρονικού ορίου που έχει τεθεί (έως τις 22 Απριλίου), τότε εκ των πραγμάτων οι τελικές αποφάσεις, ιδίως ως προς το ασφαλιστικό, θα είναι πιο κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης, με τις μικρότερες δυνατές περικοπές και δίχως πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι η διαφωνία που καταγράφεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία οδηγεί σε μια αναγκαστικά συμβιβαστική φόρμουλα, η οποία δεν περιλαμβάνει –τουλάχιστον όχι σε αυτήν τη φάση– την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επιλέγουν, πάντως, να σταθούν στο γεγονός ότι η κ. Μέρκελ έκανε λακωνική αναφορά στο ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι ανακούφισης από το βάρος του χρέους. Κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση δεν έχει κλείσει.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί από την αρχικά πολύ σκληρή θέση της απέναντι στο ΔΝΤ, εξακολουθεί να ασκείται κριτική από στελέχη της για εκείνο που εκλαμβάνεται ως καθυστέρηση του Ταμείου να λάβει τελικές αποφάσεις για τη στάση του έναντι της Ελλάδας. Ενδεικτική είναι και η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος πρότεινε να αντικατασταθεί το ΔΝΤ (και η χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα) από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM. Μάλιστα εκτίμησε ότι «είναι ώριμες οι συνθήκες» για αποχώρηση του ΔΝΤ και διαχείριση του ελληνικού προβλήματος από τους θεσμούς της Ευρώπης. Ο κ. Παππάς άφησε αιχμές για τις αποκλίσεις που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Επίσης, αναφερόμενος στην πάγια πρόταση του ΔΝΤ για αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο κ. Παππάς σχολίασε (news247) ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσον για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Αρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτήν τη στιγμή, και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε οριστική λύση».

Περί αύξησης του ΦΠΑ

Ο κ. Παππάς τόνισε, επίσης, ότι, βάσει των πρώτων οικονομικών αποτελεσμάτων (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016), γίνεται σαφές ότι δεν απαιτούνται επιπλέον περιοριστικά μέτρα, προσθέτοντας επ’ αυτού ότι «δεν προβλέπεται αυτήν τη στιγμή, από τη συμφωνία, αύξηση του ΦΠΑ». Ο κ. Παππάς επανέλαβε, με έμμεσο τρόπο, την πρόσκλησή του προς το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές περιγράφουν ως «αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο θα γειτνίαζε πολιτικά με μία κυβέρνηση της αριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή