Eπαφές Κοτζιά και πρωτοβουλίες

Eπαφές Κοτζιά και πρωτοβουλίες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, που λόγω του προσφυγικού έχουν κλυδωνιστεί σοβαρά, θα αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς τις όμορες, προς Βορράν, χώρες ότι θεωρεί τουλάχιστον λανθασμένη την άποψη που εκφράζουν ορισμένοι για ανάπτυξη στρατού στα σύνορα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, ώς αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία είναι αστυνομικές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει εντός του Μαΐου περιοδεία σε τρεις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συγκεκριμένα στην Μπρατισλάβα, την Πράγα και τη Βιέννη, όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Τσεχίας και της Αυστρίας, η Ελλάδα είχε ανακαλέσει τους πρεσβευτές της, ως ένδειξη δυσφορίας για τις προσβλητικές δηλώσεις των μεν και τη διοργάνωση της διάσκεψης της Βιέννης από τους δεύτερους.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ, με τον οποίο και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό αλλά και τις κοινές απόψεις των δύο χωρών σε άλλα ζητήματα, όπως το ενεργειακό. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων εβδομάδων την Αθήνα επισκέφθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας. Ως εκ τούτου οι επισκέψεις του κ. Κοτζιά που θα ακολουθήσουν μπορεί να γίνουν αντιληπτές και ως ανταπόδοση εκείνων που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι ομόλογοί του.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης για το προσφυγικό, εντάσσεται και η σύνοδος της Θεσσαλονίκης, η οποία –εκτός απροόπτου– θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα (23 και 24 Απριλίου) με τη συμμετοχή της Ελλάδας και των όμορων χωρών της, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας. Η σύνοδος θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Εσωτερικών, με σκοπό να ληφθούν και κάποιες αποφάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει στα σύνορα το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω του εγκλωβισμού προσφύγων. Αν οι τέσσερις χώρες συμφωνήσουν στη θεσμοθέτηση μιας «βαλκανικής συνεννόησης» μέσω της συνόδου της Θεσσαλονίκης, τότε θα τεθεί επιτόπου και το ενδεχόμενο διεύρυνσής της με βορειότερες χώρες, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή