Δύο προτάσεις της Κομισιόν για το «Δουβλίνο»

Δύο προτάσεις της Κομισιόν για το «Δουβλίνο»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δύο εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου παρουσίασαν χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο Ελληνας επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την πρώτη και περισσότερο μετριοπαθή πρόταση, ο μηχανισμός θα παραμείνει ως έχει· ωστόσο, σε περιπτώσεις κρίσεων και εκτάκτων συνθηκών, θα προβλέπονται διαδικασίες για τη δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντίστοιχα, η δεύτερη και πιο «ριζοσπαστική» –όπως χαρακτηρίστηκε– πρόταση προβλέπει ριζική τροποποίηση της συνθήκης ως εξής: οι αιτούντες άσυλο δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν στη χώρα πρώτης υποδοχής, αλλά θα αναδιανέμονται στα κράτη-μέλη με βάση ειδικές ρήτρες, στα πρότυπα λειτουργίας του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. Ποια θα είναι τα κριτήρια αυτά; Ο πληθυσμός της χώρας-μέλους, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ο δείκτης ανεργίας κ.ά.

Πρόθεση της Κομισιόν είναι η διαδικασία αναθεώρησης να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, παράλληλα με το σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Μέχρι τότε, πάντως, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διαδικασίες της υφιστάμενης συνθήκης, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τίμερμανς.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η πρόταση της Κομισιόν για ριζική αναθεώρησης της συνθήκης και καθιέρωση ενός μηχανισμού που ο κ. Τίμερμανς ονόμασε «Δουβλίνο Συν» (Dublin Plus) έχει τη στήριξη της Γερμανίας, όχι όμως και των χωρών του Βίσεγκραντ.

«Οι κανόνες του Δουβλίνου ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης σε πολύ λίγα κράτη-μέλη», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και επεσήμανε την ανάγκη για ένα δικαιότερο σύστημα «κατανομής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε το υφιστάμενο σύστημα ασύλου «αναποτελεσματικό» και προσέθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν «νόμιμες» και «ασφαλείς» δίοδοι προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο συμπλήρωμα των ενεργειών που έχουν ήδη αναληφθεί για τη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών», τόνισε.

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου

Στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες περιλαμβάνονται ακόμα ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), αλλά και ενίσχυση του συστήματος Eurodac, στο οποίο καταχωρίζονται –μεταξύ άλλων– τα στοιχεία των μεταναστών και προσφύγων που καταγράφονται και δακτυλοσκοπούνται στα σημεία εισόδου τους στην Ε.Ε.

Πηγή της Κομισιόν, μάλιστα, διευκρίνισε ότι εξετάζεται η διασύνδεση του συστήματος Eurodac με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System) αλλά και τη βάση δεδομένων της EUROPOL.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή