Η ονομασία στην ατζέντα Κοτζιά – Νίμιτς

Η ονομασία στην ατζέντα Κοτζιά – Νίμιτς

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κ. Μάθιου Νίμιτς, ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τη διαφορά Ελλάδας – ΠΓΔΜ ως προς τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την ερχόμενη Κυριακή 17 Απριλίου. Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί εκτός Ελλάδος, πιθανότατα στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται εκείνες τις ημέρες. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση, η οποία εκτιμάται από πολλούς ως ελάχιστα ευνοϊκή για το θέμα.

Παράλληλα, έως το Πάσχα αναμένεται διπλωματικός μαραθώνιος με κύριο αντικείμενο το προσφυγικό. Την Πέμπτη 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών και αστυνομικών διευθυντών, με προφανή στόχευση τη συνεννόηση ανάμεσα στις τρεις χώρες, ώστε να αποφευχθούν τριβές αντίστοιχες με εκείνες που καταγράφηκαν με την ΠΓΔΜ. Ως προς τα παράπλευρα ζητήματα που ανοίγουν, κυρίως στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, ανώτατες διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι η Ελλάδα έχει προτείνει στην Αλβανία «λύση-πακέτο» για όλα τα θέματα. Η αποδοχή αυτής της λύσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και, κυρίως, να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Μία εβδομάδα αργότερα, 22 και 23 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αντικείμενο το προσφυγικό. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών) είναι να απευθυνθούν προσκλήσεις και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε τον Μάιο να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύνοδος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή