Εκταμίευση μετά τον Ιούνιο «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

Εκταμίευση μετά τον Ιούνιο «βλέπουν» οι Βρυξέλλες

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σχεδόν όλα τα μέτωπα ανοιχτά, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επέστρεφαν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, ώστε να συνέχιζαν και αυτό το Σαββατοκύριακο τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, ο χρόνος πλέον πιέζει αφόρητα και ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες.

Κυβέρνηση και θεσμοί επιδιώκουν να υπάρχει ένα προσύμφωνο για τα μέτρα που θα ληφθούν έως την Τρίτη, ώστε οι συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), από 15 έως τις 17 Απριλίου, να μπορέσουν να περάσουν και στο θέμα του χρέους. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό ζητούμενο της ελληνικής πλευράς.

Και ενώ τα επόμενα βήματα είναι μάλλον ασαφή, αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο, ιδιαίτερα μετά και την τελευταία συνάντηση του Euroworking Group, είναι πως μόνον όταν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους ολοκληρωθούν, τότε –και μόνο τότε– θα γίνει και η προβλεπόμενη εκταμίευση. Σύμφωνα δε με Eυρωπαίο αξιωματούχο, αν όλα πάνε ρολόι, το νωρίτερο που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Euroworking Group, αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Ο «κανόνας» και για το ασφαλιστικό, αλλά και για το αφορολόγητο όριο, τα δημοσιονομικά μέτρα –που κυρίως το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν θα φέρουν το αποτέλεσμα που προβλέπει η ελληνική πλευρά–, ενώ μεγάλο είναι και το χάσμα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κατά τη διάρκεια του EWG της Πέμπτης, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο. Και αυτό είναι ενδεικτικό στοιχείο του όλου κλίματος που επικρατεί εδώ, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ενδεικτικό γεγονός αποτελεί επίσης ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ολλανδία τόνισαν πως το πρόγραμμα βρίσκεται «έξι μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος», καθώς η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Ωστόσο φτάσαμε στον Απρίλιο και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Και  ενώ υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο  έγγραφα συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς  θεσμούς  (MoU)  και ένα με το ΔΝΤ (MEFP), όπως γίνεται σε κάθε  αξιολόγηση, αυτά έχουν για πρώτη  φορά  στο  ελληνικό πρόγραμμα  τόσο  σημαντικές  διαφορές  μεταξύ τους.

Το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνιζε στην «Κ» ότι «αυτό που μας έχει δείξει το ελληνικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια είναι ότι είναι αδύνατον να καταφέρει πρωτογενές πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, είτε είναι αριστερή είτε είναι δεξιά κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, για να φθάσουν οι δανειστές της χώρας στη συζήτηση για το χρέος –που επαναλαμβάνουμε, αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά– θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την Τρίτη το προσύμφωνο με την Ελλάδα για τα μέτρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εν συνεχεία, η συζήτηση θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε, δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος», ανέφερε σημαίνον στέλεχος στην «Κ», περιγράφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης.

Washington Group

Εκεί θα γίνει μία πρώτη συζήτηση. Το Washington Group είναι η ίδιας μορφής ομάδα που συνεδρίασε και μετά τη λήξη του Euroworking Group, την Παρασκευή το απόγευμα. Αυτή η κλειστή υποομάδα του Eurogroup αποτελείται από εκπροσώπους της Eυρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Την Παρασκευή συμμετείχαν επίσης το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ, οι επικεφαλής των θεσμών, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, ο επικεφαλής του Euroworking Group T. Βίζερ, αλλά και οι εκπρόσωποι στο Euroworking Group της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σύμφωνα με τρία στελέχη, που έχουν γνώση του θέματος, η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, και πάντως πριν από τις υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν μέσω WikiLeaks το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και σίγουρα δεν αποτελεί τον λόγο που βρέθηκαν από κοντά.

Στην Ουάσιγκτον, το επόμενο Σαββατοκύριακο, το Washington Group αναμένεται να συναντηθεί στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, με υπουργούς των τεσσάρων κρατών, επικεφαλής των θεσμών, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ώστε να συμμετάσχει και αυτός στις πρώτες αυτές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (σ.σ. αν έχει σημειωθεί, βεβαίως, πρόοδος στις συζητήσεις μέχρι τότε, κάτι που αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, βασική προϋπόθεση).

Σε αυτές τις ολιγομελείς συναντήσεις, αλλά με τους πιο σημαντικούς «παίκτες», έχουν παρθεί κατά καιρούς από τη δημιουργία του Washington Group, το 2011, οι πιο σημαντικές αποφάσεις. Οι συναντήσεις αυτές είναι πολύ μυστικές και έχουν στόχο να βρεθεί κοινή γραμμή ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές πριν από τις μεγάλες συναντήσεις και αποφάσεις.

Για την ιστορία, το εν λόγω group έλαβε αυτό το όνομα όταν οι περισσότεροι συμμετέχοντες βρέθηκαν στο lounge του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, πηγαίνοντας για μια εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Οπως και τότε, έτσι και τώρα το βασικό τους θέμα ήταν η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή