Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα

Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δύο ακόμη μήνες επεκτείνεται η διπλωματική άδεια για τη δράση της νατοϊκής μοίρας SNMG-2 στο Αιγαίο, με σκοπό την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στα νησιά. Η ελληνική πλευρά κατέληξε σε αυτή την –απολύτως αναμενόμενη– απόφαση, ωστόσο εντός της εβδομάδας που πέρασε, προχώρησε σε μια σειρά επισημάνσεων προς το NATO.

Από την έδρα της συμμαχίας υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη της επιχείρησης, κάτι που θα εκδηλωθεί και συμβολικά τις επόμενες ημέρες. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 20 και 21 Απριλίου στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να πραγματοποιήσει και επιτόπου αυτοψία σε κάποιο από τα πολεμικά πλοία της SNMG-2, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία και τις δυσκολίες της επιχείρησης. Αν και η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, στην Αθήνα την αντιμετωπίζουν και ως ευκαιρία συζήτησης μιας σειράς ζητημάτων που δεν συνδέονται άμεσα με το προσφυγικό, αλλά αφορούν κάποια θέματα στρατιωτικού περιεχομένου για τα οποία η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως.

Από την ελληνική πλευρά, πάντως, επισημάνθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο Συμμαχίας, τα προβλήματα των πρώτων δύο μηνών της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σε στρατιωτικό επίπεδο έγινε (όπως ανέδειξε και την προηγούμενη Κυριακή η «Κ») μια πρώτη αποτίμηση της δράσης της SNMG-2 στο Αιγαίο και από την Αθήνα ετέθησαν μια σειρά ζητημάτων με κύριο την παραδοξότητα των προσφυγικών ροών από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ώς αυτή τη στιγμή από τα έξι πλοία της SNMG-2, καλύπτονται μόνο οι δύο βόρειοι τομείς του Αιγαίου (μέχρι περίπου την Ικαρία). Νοτίως της Ικαρίας δεν υπάρχει κανένα πλοίο του ΝΑΤΟ. Παραδόξως, όσοι, πολύ λιγότεροι, πρόσφυγες περνούν από την Τουρκία στα νησιά, το καταφέρνουν εκεί όπου περιπολούν τα πλοία της δύναμης του ΝΑΤΟ και όχι εκεί που απουσιάζουν. Νοτίως της Σάμου, εκεί δηλαδή που ξεκινούν τα Δωδεκάνησα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σημειώνονται σχεδόν μηδενικές ροές προσφύγων. Ολα αυτά ετέθησαν από την Ελλάδα και στο NATO, με την εύλογη επισήμανση ότι η συγκεκριμένη εικόνα αφήνει υπόνοιες για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση αλλά και την προώθηση των προσφύγων. Και τονίζεται ότι παραμένουν οι φόβοι για «waterbed effect», δηλαδή την προώθηση προσφύγων προς περιοχές που δεν επιτηρούνται, με αποτέλεσμα να αυξηθούν απότομα οι ροές. Μια ένδειξη αυτού του κινδύνου είναι όσα συμβαίνουν ήδη από το νότιο πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου, καθώς οι αναφορές για αύξηση της συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη, με σκοπό τη διαπεραίωση στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, ολοένα και πληθαίνουν.

Με βάση όλη αυτή την κατάσταση, από την ελληνική πλευρά τονίστηκε, επίσης, ότι μεσοπρόθεσμα πιθανή αποτυχία της νατοϊκής δράσης, δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία –ούτως ή άλλως– αντιμετωπίζει παγίως και με στρατηγική προοπτική τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αντιθέτως, θα καταγραφεί ως αποτυχία της Συμμαχίας να σχεδιάσει, να επιβάλει και να διεκπεραιώσει μια μη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία, μάλιστα, διεξάγεται στα σύνορα δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή