«Θυσιάζονται» οι νέες συντάξεις

«Θυσιάζονται» οι νέες συντάξεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόνη «κόκκινη γραμμή» τη διάσωση των κύριων συντάξεων, και αυτό έως το 2018, η κυβέρνηση οδηγείται στο «κλείσιμο» του ασφαλιστικού, «θυσιάζοντας» τις μελλοντικές συντάξεις και συναινώντας σε πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που μετά 40 χρόνια δουλειάς οδηγούν σε συντάξεις μειωμένες ακόμη και κατά 30%. Νέα σημαντική υποχώρηση κατεγράφη και στο θέμα των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών, καθώς η άρνηση των δανειστών να δεχθούν αύξηση των εισφορών, μεγαλώνει το έλλειμμα του ενιαίου υπερεπικουρικού ΕΤΕΑ και ρίχνει τον πήχυ της προστασίας των συντάξεων στα 1.300 ευρώ (κύριες και επικουρικές). Ως «επιτυχία» της κυβέρνησης καταγράφεται η αποδοχή εκ μέρους των δανειστών για Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ μετά 20 χρόνια ασφάλισης, παρότι η αρχική πρόταση αφορούσε τη 15ετία.

Παράπλευρη απώλεια για την επίτευξη της συμφωνίας θεωρείται και η απαίτηση της τελευταίας στιγμής, για επιβολή ορίου ηλικίας (τα 55 έτη) στην καταβολή των συντάξεων χηρείας. Αντίθετα, «νίκη στα σημεία» θεωρεί η κυβέρνηση τη μετάθεση του εργασιακού για το καλοκαίρι, παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και μάλιστα ως προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της επόμενης κρίσιμης αξιολόγησης.

Στο 40,7% διαμορφώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη για 40 χρόνια δουλειάς, με αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι σημαντικά μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες. Είναι ενδεικτικό ότι, εάν επανυπολογιστούν όλες οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και με βάση τα πάσης φύσεως εισοδήματα στο σύνολο του εργασιακού βίου (όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), τότε το σύστημα «εξοικονομεί» περίπου 2 δισ. ευρώ. Στην αρχική ελληνική πρόταση, η εξοικονόμηση ήταν κοντά στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την… απόσταση που κάλυψε το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, μπορεί η «προσωπική διαφορά» μετά το 2018 να οδηγήσει σε περικοπές και κύριων συντάξεων. Στις επικουρικές συντάξεις, η ελληνική πλευρά ρίχνει ακόμη περισσότερο τον πήχυ προστασίας. Ετσι, αποδέχεται μειώσεις που θα εξοικονομήσουν 300 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα του υπερεπικουρικού να εκτιμάται σε 700 εκατ. ευρώ. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη, εφόσον δεν γίνει έστω και μερικώς αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών. Πάντως, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται πλέον, να κατέβει το «δίχτυ προστασίας», ώστε μετά τις περικοπές των επικουρικών (που θα αγγίζουν έως και το 40%) να μη μειωθούν εισοδήματα έως 1.300 ευρώ έναντι της αρχικής πρότασης για 1.400 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή