Στο στόχαστρο και η α΄ κατοικία

Στο στόχαστρο και η α΄ κατοικία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία μικρής αντικειμενικής αξίας και αφορούν δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων, κατά τα πρότυπα του «νόμου Κατσέλη», αναμένεται να περιορισθεί η εξαίρεση από την πώληση σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτή, άλλωστε, είναι η μοναδική «παραχώρηση» που φέρεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα όλων των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών δανείων για ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ, των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες για ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και των δανείων προς ΜμΕ για ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους δανειστές, οι οποίοι ζήτησαν άμεση και πλήρη απελευθέρωση.

Η προααναφερθείσα «παραχώρηση» προτείνεται σύμφωνα με πληροφορίες να ισχύσει έως το τέλος του 2018 και τα κριτήρια που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι αυτά που περιλαμβάνονται στον «νόμο Κατσέλη» μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου: δηλαδή αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 120.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 8.180 ευρώ για ένα άτομο. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται για τον έγγαμο και όταν υπάρχουν τέκνα. Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν συμπεριληφθούν και τα κριτήρια για τα λεγόμενα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, δηλαδή αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο 13.906 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων (καταναλωτικά και κυρίως επιχειρηματικά) το υπουργείο Οικονομίας φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση περί σταδιακής απελευθέρωσης σε ορίζοντα 2-3 ετών της μεταβίβασης των δανειακών απαιτήσεων σε funds. Δηλαδή, κάθε χρόνο να επιτρέπεται η πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα μερίδας «κόκκινων» δανείων. Η πρόταση αυτή, πάντως, δεν φαίνεται να έχει γίνει δεκτή, τουλάχιστον από το σύνολο των «θεσμών».

Η κυβέρνηση που το προηγούμενο διάστημα διά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, προέβαλε σθεναρή αντίσταση, επιμένοντας στην αρχική της θέση περί σειράς εξαιρέσεων από την πώληση, τώρα φαίνεται μάλλον διατεθειμένη να δεχθεί όσα προσφέρουν οι δανειστές, καθώς θέλει να καταλήξει το ταχύτερο δυνατό σε συμφωνία για την αξιολόγηση του προγράμματος. Εντονη, άλλωστε, είναι πλέον η πίεση που ασκείται για το «ξεκαθάρισμα» των «κόκκινων» δανείων τόσο από τις τράπεζες όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς θεωρούν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθεί ρευστότητα στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή