ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΓΔΜ: Αιχμές για οργανωμένο σχέδιο στην Ειδομένη

eide

Αιχμές για την δράση ύποπτων ΜΚΟ αλλά την στάση των ελληνικών αρχών, αφήνουν διπλωματικές πηγές της πΓΔΜ. Συγκεκριμένα περιγράφουν την δική τους εκδοχή για τις συγκρούσεις στο συνοριακό «σημείο εισόδου 59» (Boundary Stone 59 αναφέρεται σε σχετικό non paper), αφήνοντας υπόνοιες για οργανωμένη κίνηση των προσφύγων στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Κάνουν λόγο για 3.000 πρόσφυγες οι οποίοι λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής «άρχισαν να διαμαρτύρονται βίαια και να πετάνε επανειλημμένως πέτρες στις «μακεδονικές» δυνάμεις ασφαλείας σε μια προσπάθεια να περάσουν παράνομα τα σύνορα».

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι από την πλευρά της γειτονικής χώρας ότι η κίνηση των προσφύγων αντιμετωπίστηκε ως εχθρική κίνηση εισβολής. Στο ίδιο non paper οι σκοπιανοί τονίζουν ότι η διάλυση του «βίαιου όχλου» έγινε σε συνεργασία με δυνάμεις «ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ», με τη χρήση δακρυγόνων. Και αρνούνται ότι έγινε χρήση «φυσικής βίας» ενάντια στους πρόσφυγες. Τονίζουν, επίσης, ότι τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί της πΓΔΜ, ενώ ουδείς πρόσφυγες δεν τραυματίστηκε στο έδαφος των Σκοπίων.

Κατά την εκδοχή των αρχών της πΓΔΜ η οργανωμένη κίνηση των προσφύγων οφείλεται σε διασπορά ψευδών πληροφοριών από ΜΚΟ. Και πρόσθεταν ότι τα χθεσινά περιστατικά «παραπέμπουν από πολλές απόψεις, περιλαμβανομένης και της εμπλοκής ακτιβιστών ΜΚΟ» στην παρόμοια κατάσταση που δημιουργήθηκε στα ελληνοσκοπιανά σύνορα στις 14 Μαρτίου 2016.

Στο non paper των διπλωματικών  πηγών της πΓΔΜ καταλήγουν ότι οι αρχές των Σκοπίων «ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών όσο οι βίαιες επιθέσεις από την ελληνική πλευρά συνεχίζονταν. Υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτρεπτική δράση». Αν και δεν αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αυτές τις εκκλήσεις, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και καταλήγουν ζητώντας την επαναφορά «νόμου και τάξης» στα σύνορα.