Αυστηρό μήνυμα από Λαγκάρντ προς κυβέρνηση

Αυστηρό μήνυμα από Λαγκάρντ προς κυβέρνηση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα έστειλαν χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και προχθές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εν μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου. Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ άσκησε κριτική στη στάση που τηρούσαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί επανέλαβε χθες ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «απολύτως απαραίτητη», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος, εκτίμησε ότι αυτές «μπορούν να γεφυρωθούν».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη “ιδιοκτησία” στην επανίδρυση της χώρας τους», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, καθιστώντας σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Παράλληλα, όμως, επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους χειρισμούς τους. «Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχθεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη, και πάντα λεγόταν “δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι”. Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε», ανέφερε στο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν ένα από τα δύο λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το άλλο λάθος ήταν «με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε». Πάντως, η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε., καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι «δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες, με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσουν τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην Ε.Ε.». Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία».  Σωτηρησ ΝΙκασ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή