Εκτάκτως στο Παρίσι ο πρωθυπουργός

Εκτάκτως στο Παρίσι ο πρωθυπουργός

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμό και αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προδίδουν οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο η Αθήνα να βρεθεί αντιμέτωπη –σε ένα εφιαλτικό deja vu– με την πιστωτική ασφυξία που είχε προκύψει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα στο Παρίσι, επιδιώκοντας, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, την υπέρβαση του αδιεξόδου που έφερε την αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών χθες από την Αθήνα. Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα έχει, κατόπιν σχετικού αιτήματος που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι ο κ. Ολάντ θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθειά της και προσθέτουν ότι, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, η κυβέρνηση έχει μάθει ότι δεν μπορεί να πετύχει τις επιδιώξεις της, εάν δεν έχει εξασφαλίσει συμμαχίες. Ο κ. Τσίπρας επιζητά στήριξη αντίστοιχη με εκείνη που ο κ. Ολάντ είχε δώσει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφθηκε την Αθήνα.

Μάλιστα φαίνεται ότι, όπως και τότε (η Αθήνα είχε υποστηρίξει ότι «δεν μπορείτε να μας ζητάτε να δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής για πρόσφυγες, ενώ θα ξεσπιτώνουμε Ελληνες»), έτσι και τώρα η κυβερνητική ηγεσία επενδύει στην αξιοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, και θα πρέπει αυτό να αντικατοπτρισθεί στη διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση είχε αρχικά κανονισθεί για το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο επισπεύσθηκε, καθώς ο κ. Ολάντ θα απουσιάζει από σήμερα το βράδυ από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα έχει γεύμα εργασίας αύριο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες, όπου αύριο το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Αξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε χθες ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 22 Απριλίου, την επόμενη Παρασκευή δηλαδή, οπότε και συνέρχεται το Eurogroup, να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες. «Εχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές –και έτσι είναι– ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας», επισήμανε η κ. Γεροβασίλη. Βεβαίως, οι κινήσεις που ακολούθησαν τις δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν εντελώς διαφορετική εικόνα και επιβεβαιώνουν ότι η αισιοδοξία που η Αθήνα επιχείρησε να καλλιεργήσει δεν συνάδει με την πραγματική πορεία των διαπραγματεύσεων και την απόσταση που χωρίζει τα εμπλεκόμενα μέρη. Και μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι το 95% των ζητημάτων έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο το εναπομείναν 5% μπορεί να τινάξει την πιθανότητα συμφωνίας στον αέρα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το ΔΝΤ απομονωμένο απέναντι σε μια κοινή γραμμή της Αθήνας με τους υπόλοιπους θεσμούς έπεσε στο κενό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή