Βενιζέλος: «Δεν έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να γίνει Αργεντινή»

Βενιζέλος: «Δεν έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να γίνει Αργεντινή»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος. Πριν και μετά το PSI/OSI» πραγματοποιήθηκε χθες από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (ekyklos.gr), στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του καθηγητή και ιδρυτικού μέλους της Οικονομικής Σχολής των Παρισίων, Ντανιέλ Κοέν, συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του κ. Πολ Καζαριάν, διευθύνοντος συμβούλου της Japonica Partners και έκλεισε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι κ. Κοέν και Καζαριάν αναφέρθηκαν στο ζήτημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους και των δυνατοτήτων οι οποίες υπάρχουν μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. Ο κ. Καζαριάν, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρχει διαρκής πληροφόρηση του κοινού από τους πολιτικούς για ζητήματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση και μάλιστα εγκαίρως, προκειμένου να υπάρχει λογοδοσία των κρατικών αξιωματούχων έναντι των ψηφοφόρων.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα του 2011 και του 2012, τα οποία οδήγησαν στο PSI. Οπως είπε, στη συνάντηση που είχαν ο ίδιος και ο κ. Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, με παρόντες τους κ. Γ. Ζανιά και Γιεργκ Ασμουσεν, συμφωνήθηκε ότι το PSI θα πραγματοποιούνταν σε δύο φάσεις. Ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε των επιλογών του και τόνισε ότι «δεν έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να γίνει Αργεντινή». Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλει θάρρος για να μιλήσει κανείς για την επίπτωση που έχει στο χρέος η εθνική, πολιτική και κοινωνική αμεριμνησία». Τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά είναι «πρόβλημα κοινής λογικής και ευσυνειδησίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Ι. Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, καθώς επίσης οι κ. Γκ. Χαρδούβελης, Π. Χριστοδούλου, Γ. Ζανιάς, Στ. Τσακυράκης και από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ι. Δατσέρης, Β. Κεγκέρογλου, Δ. Κούρκουλας κ.ά. Ηταν επίσης, εκπρόσωποι τραπεζών, οικονομικοί παράγοντες και οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή