ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντομπρόβσκις: Είναι εφικτή η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ντομπρόβσκις: Είναι εφικτή η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή σύντομα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βλέπουμε ότι κάνουμε πρόοδο με την Ελλάδα και ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα εφικτή», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Τους δύο τελευταίους μήνες έχει γίνει πολλή δουλειά. Τώρα, εάν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο στην εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως είχε συμφωνήσει πέρυσι με τους δανειστές της. Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν το συνταξιοδοτικό και τη φορολογία εισοδήματος, τη σύσταση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της συλλογής φόρων, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έκανε πρόοδο σε όλες αυτές.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθυστερεί και επειδή το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ορισμένες οικονομικές παραδοχές και σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει κάποια διαφορά στην εκτίμηση του ύψους της δημοσιονομικής προσπάθειας που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά οι διαφορές αυτές μπορούν να γεφυρωθούν», τόνισε ο Ντομπρόβσκις.