Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. ταυτίζεται με το ΔΝΤ

Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. ταυτίζεται με το ΔΝΤ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, επί όλων των θεμάτων της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας προς τούτο το μεγαλύτερο μέρος της πρωτολογίας του κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έσπευσε να ζητήσει εκλογές πριν από την κρίσιμη, όπως είπε, αξιολόγηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα στη μέγγενη της ασφυξίας, στο πλαίσιο ενός μικροπολιτικού σχεδιασμού κατάληψης της εξουσίας. «Δεν θα σας γίνει η χάρη. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι θα περιμένετε πολύ. Δεν θα σας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε. Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι «θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία του Ιουλίου και όλοι πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία».

Με επίκεντρο την τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για πλήρη ταύτιση με τις θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η κυβέρνηση προβάλλει ως τον λόγο για τον οποίο δεν κλείνει η διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να δώσετε εξηγήσεις τι εννοείτε ότι ταυτίζεστε απόλυτα με τις θέσεις του Ταμείου» και φρόντισε να δώσει τη δική του ερμηνεία: «Συμφωνείτε με ομαδικές απολύσεις», «συμφωνείτε με νέες περικοπές στις συντάξεις και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή να μην υπάρχουν επικουρικές», ανέφερε, για να προσθέσει: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μάχη για τις ”κόκκινες” γραμμές της στη διαπραγμάτευση και έχει συμμάχους στην Ευρώπη, εσείς σπεύδετε στις ΗΠΑ για να πάρετε τη θέση του ΔΝΤ», τοποθετώντας τον κ. Μητσοτάκη στην άλλη πλευρά του διπόλου που η κυβέρνηση επιμόνως σκιαγραφεί αναφορικά με τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι το μόνο που ξέρει είναι να παίρνει θέσεις εναντίον της χώρας και υπέρ τρίτων, λέγοντας ότι όταν κάποιοι απειλούσαν την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν «ήρθατε εδώ για να τους υπερασπιστείτε», όταν έκλεισαν τα σύνορα στη βαλκανική διαδρομή «ήρθατε εδώ για να υπερασπιστείτε τη μονομερή ενέργεια» και όταν η αστυνομία της ΠΓΔΜ επιτέθηκε στους πρόσφυγες «πήρατε τη θέση των Σκοπίων ότι φταίει η κυβέρνηση που δεν έστειλε την αστυνομία να σταματήσει τους πρόσφυγες». Και, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ότι «την ώρα που όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων, σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια».

Οσον αφορά την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αναπτύχθηκε ένας μηχανισμός μέσα από το τρίγωνο διαπλοκής πολιτικής εξουσίας, Μέσων Ενημέρωσης και τραπεζών και μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης, ακόμα και μετά την εκδήλωση της κρίσης και ενώ οι τράπεζες είχαν κλείσει τις στρόφιγγες παροχής χρηματοδότησης.

Προανήγγειλε, δε, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, πέραν αυτής για τη διερεύνηση από τη Βουλή του ζητήματος, για την υιοθέτηση, σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων ενός νέου πλαισίου για το πολιτικό χρήμα, με επανεξέταση συνολικά του πλαισίου κάθε είδους χρηματοδότησης και διευκολύνσεων προς τα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή