Προβληματισμοί του Βερολίνου για το προσφυγικό

Προβληματισμοί του Βερολίνου για το προσφυγικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το Βερολίνο φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ο έλεγχος της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στη διαχείριση των μεταναστών μέσα στη χώρα όσο και ως προς τις σχέσεις με τους γείτονές της προκαλεί πονοκεφάλους στη Γερμανία. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε ζητήσει προσωπικά από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποφευχθούν οι «άσχημες εικόνες» (ugly images) κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων εφαρμογής της συμφωνίας.

Ωστόσο, τόσο η κατάσταση στην Ειδομένη όσο και στα νησιά, ειδικά στη Χίο, αλλά και οι ελληνοτουρκικές και ελληνοσκοπιανές σχέσεις, αποτελούν μόνιμη πηγή ανησυχίας για το Βερολίνο. Και ενώ η Τουρκία «λύνει μόνη της» τα προβλήματα με τον τρόπο που ξέρει, όπως είπε στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι Αρχές των Σκοπίων έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί και μάλιστα μέσω του προέδρου της χώρας, Γκ. Ιβανόφ, στην κ. Μέρκελ για τη μη συνεργάσιμη στάση των ελληνικών αρχών. Το Βερολίνο έχει αποφασίσει να τηρήσει στάση αυστηρής ουδετερότητας αφήνοντας: α) να αποφασίσει η μεν ΠΓΔΜ τον τρόπο με τον οποίο θα κρατήσει τα σύνορά της κλειστά και β) από την άλλη να ενθαρρύνει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο δίμηνο ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Θέμα νομιμότητας

Ταυτόχρονα όμως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αναταράξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας όπου αμφισβητείται έντονα, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η νομιμότητα της ακολουθούμενης πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Ετσι π.χ., ενώ η κυβέρνηση του Βερολίνου ζητούσε πριν από 1,5 μήνα, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, να κηρύξει η Αθήνα και με νόμο την Τουρκία «χώρα ασφαλούς προέλευσης» των προσφύγων, η επιστημονική επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα που ετέθη στα μέλη της από την κοινοβουλευτική ομάδα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), σχετικά με το πώς θα συμπεριφέρεται το γερμανικό στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό που συμμετέχει σε δραστηριότητες στο Ανατολικό Αιγαίο.

Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό, καθώς οι άνδρες του γερμανικού λιμενικού έχουν κληθεί από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να μην παραδίδουν κατευθείαν στις τουρκικές αρχές ανθρώπους που διασώζουν, αλλά να τους παραδίδουν στις ελληνικές αρχές, ώστε να αναλαμβάνουν εκείνες τη νομική ευθύνη σε περίπτωση που προκύπτει νομικό ζήτημα, εφόσον οι πρόσφυγες εκδηλώσουν την πρόθεση να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Κρίσιμα παραμένουν για τη γερμανική πλευρά ακόμα δύο ζητήματα:

• Πόσο χρόνο θα συνεχίσουν να περνούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα κράτησης (συμπληρώθηκαν οι 25 ημέρες).

• Αν και υπό ποιες συνθήκες η προσφυγή σε ένδικα μέσα και ιδιαίτερα στην έκδοση προσωρινής διαταγής μπορεί να καθυστερήσει και άλλο την επαναπροώθηση όσων συμπεριλαμβάνονται στις λίστες επαναπροώθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή