Ενόχληση στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία

Ενόχληση στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και των προσκομμάτων που θέτει η Αγκυρα στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα επισκεφθεί στα μέσα της εβδομάδας την Αγκυρα και την Αθήνα, με σκοπό να ασκήσει την επιρροή του ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της παρουσίας της Συμμαχίας στην περιοχή. Οι επαφές με τις ηγεσίες των δύο χωρών θα πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο που το κλίμα είναι βεβαρημένο όχι μόνο λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά και εξαιτίας των τριβών μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Το σκηνικό των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο ενισχύει τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους της Συμμαχίας για τη γειτονική χώρα. Πρόσφατα, Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμιζε με νόημα τη σημασία της Ελλάδας και κατ’ επέκταση την πρόθεση των συμμάχων της να τη στηρίξουν σε «κάθε αντιξοότητα». Η αναφορά έγινε στη διάρκεια συζήτησης για το προσφυγικό, αλλά επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν περνάει απαρατήρητη η ανάδειξη της στενής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία πριν από λίγες ημέρες έλαβε και έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά όταν αμερικανικά μαχητικά F-15 πέταξαν μαζί με ελληνικά F-16 πάνω από την Αθήνα και φωτογραφήθηκαν με φόντο την Ακρόπολη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί την Τετάρτη στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, στη συνέχεια, την Πέμπτη, θα επισκεφθεί τη ναυαρχίδα Bonn που επιχειρεί στο Αιγαίο, και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με τις συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπ. Εθνικής Αμυνας. Δεν θα δει τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Είναι, πάντως, γεγονός ότι από την αρχή ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τηρεί αποστάσεις από το εγχείρημα και έχει «αφήσει» τον χειρισμό του από ελληνικής πλευράς στον κ. Καμμένο.

Οπως τονίζουν στην «Κ» νατοϊκές πηγές, η επίσκεψη του επικεφαλής της Συμμαχίας δεν πρόκειται να επιλύσει τις χρόνιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων αυτές έχουν έρθει στην επιφάνεια και δημιουργούν προβλήματα, καθώς ως απόρροια της αρνητικής στάσης και των καθυστερήσεων της Τουρκίας η δράση του ΝΑΤΟ περιορίζεται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, ενώ εμποδίζεται και η αξιοποίηση εναέριων μέσων. Η «διένεξη» αποτυπώθηκε και σε συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου πριν από μερικές ημέρες όπου αρκετοί αξιωματούχοι νατοϊκών χωρών δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η υπ. Αμυνας της Ολλανδίας τη βίωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο ολλανδικό πλοίο που συμμετέχει στην επιχείρηση, στα ανοιχτά της Χίου, όπου εκτός από τις ενοχλητικές κινήσεις τουρκικών πλοίων υπήρξαν ακόμη και χαμηλές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών. Στο ΝΑΤΟ σημειώνουν ότι παρά τις δυσκολίες, δεν αμφισβητείται ο σκοπός της επιχείρησης που είναι η παρακολούθηση της κατάστασης και η άμεση ενημέρωση του Frontex και των λιμενικών αρχών των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή