Βίτσας: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει το σπάσιμο των μεγάλων κέντρων φιλοξενίας και τη διασπορά τους»

Βίτσας: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει το σπάσιμο των μεγάλων κέντρων φιλοξενίας και τη διασπορά τους»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με τη διευθέτηση της κατάστασης στον Πειραιά, την Ειδομένη και το Ελληνικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει το σπάσιμο των μεγάλων κέντρων φιλοξενίας και τη διασπορά τους, αντιλαμβανόμενη τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεδομένου ότι τα σύνορα, οι έξοδοι από την Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα. Τη σχετική δήλωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία και επανέλαβε ότι «είναι μια προσωρινή κατάσταση, που όμως θα έχει μια σχετική διάρκεια και γι' αυτό προετοιμαζόμαστε».

Σχολιάζοντας τον ρυθμό επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «στην παρούσα φάση το γεγονός ότι οι ροές προς της ελληνικά νησιά έχουν δραματικά μειωθεί, εξισορροπεί τις όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες υπάρχουν στις επιστροφές προς την Τουρκία».

Ωστόσο, εξέφρασε την προβληματισμό του για τις «καθυστερήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας στο να στείλουν προσωπικό και μέσα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας».

Για τη στάση της πΓΔΜ έναντι της χώρας μας και των προσφύγων, ο κ. Βίτσας αρκέσθηκε να σχολιάσει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με συνέχεια δικαίου και με διαχρονική συνέπεια στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και προφανώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κρατών που συμπεριφέρονται σαν νεοφώτιστοι χωροφύλακες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζουν μερίδα «αλληλέγγυων», αλλά και κάποιες ΜΚΟ, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κλειστά τα μάτια τους. Εντοπίζουμε και απομονώνουμε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα υποδαυλίζοντας και παρακινώντας τους πρόσφυγες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «η συζήτηση-διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα με τους δανειστές είναι για την παραμετροποίηση, την εξειδίκευση και την αριθμητική αποτύπωση της περσινής συμφωνίας, δεν είναι νέα συμφωνία και κατά συνέπεια δεν συζητάμε για νέα μέτρα», και υπογράμμισε ότι «μονομερώς κινείται όποιος εγείρει απαιτήσεις που υπερβαίνουν τη συμφωνία».

«Η κυβέρνηση όχι μόνο θέλει αλλά και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία το γρηγορότερο δυνατόν» επανέλαβε.

Τέλος, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «σύσσωμη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα έχει κατανοήσει αυτά και βάζει πλάτη για να σηκώσουμε τη χώρα και την κοινωνία», και ότι «παρά τις δυσκολίες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή