Υψηλοί τόνοι Τσίπρα με στόχο τη συνοχή

Υψηλοί τόνοι Τσίπρα με στόχο τη συνοχή

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβερνητική συνοχή είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, γιατί πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση». Συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξηγεί ότι αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο καθορίζονται οι επιλογές και οι κινήσεις της κυβερνητικής ηγεσίας. Η υπερψήφιση του δύσκολου πακέτου μέτρων, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τίθεται ως υπέρτατη προτεραιότητα, και για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού ο κ. Τσίπρας επιλέγει την τακτική της σύγκρουσης και των υψηλών τόνων, ώστε να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ως «απέναντι» έχει προσδιορισθεί το ΔΝΤ, και η μάχη του πρωθυπουργού, ο οποίος επιτίθεται διαρκώς στο Ταμείο, είναι να το εμφανίσει απομονωμένο έναντι ενιαίας γραμμής που ακολουθούν η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι του κουαρτέτου (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM). Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπολοίπων, καθώς όλοι αναφέρουν ως αναγκαία τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, και σε ανάλογο ύφος κινήθηκε η τοποθέτησή του στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Το έργο της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής κάθε άλλο παρά εύκολο είναι στη δεδομένη συγκυρία. Τα μηνύματα που φθάνουν στην κυβερνητική και την κομματική ηγεσία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν έκδηλο προβληματισμό για τις εξελίξεις. Οι βουλευτές καλούνται να διαχειριστούν μια διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια της εκλογικής βάσης, στην οποία, πέραν των κυβερνητικών χειρισμών σε σχέση με την οικονομία και τη διαπραγμάτευση, προστίθεται σκεπτικισμός για τους χειρισμούς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, μορφοποιείται όλο και πιο συγκεκριμένα η «Κίνηση 53+», η οποία επέλεξε την Παρασκευή για να εγκαινιάσει την ιστοσελίδα της, καταθέτοντας ένα κείμενο 11 σημείων ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου. Οι «53», στους οποίους συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνουν διακριτή την παρουσία τους με το κείμενο αυτό, το οποίο αμφισβητεί κεντρικές κυβερνητικές επιλογές και κινήσεις του κ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, ζητούν απόρριψη του μνημονίου, για το οποίο επισημαίνουν ότι τείνει να μετεξελιχθεί «από ήττα σε στρατηγική επιλογή». Παράλληλα, στο ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση;» απαντούν αρνητικά, λέγοντας ότι, αν διαρραγεί η σχέση με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, δεν έχει καμιά σημασία η παραμονή στην κυβέρνηση. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, υποστηρίζουν ότι «εάν συνεχισθούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους “δανειστές”, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την κοινωνία». Επιπλέον, απορρίπτουν κάθε συζήτηση για κυβέρνηση οικουμενική ή για προσχωρήσεις και διεύρυνση του κόμματος, ενώ αντιτίθενται και στην προσέγγιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί η στάση των βουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα και όλα θα κριθούν από την τελική σύνθεσή τους. Μπορεί η κυβερνητική ηγεσία να θέλησε να δείξει αποφασιστικότητα και αυτονομία με την επιλογή της να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, για το κλείσιμο των οποίων θα απαιτηθούν υποχωρήσεις.

Η μεγαλύτερη δυσκολία για τους βουλευτές είναι τα οριζόντια μέτρα, που κατά κοινή ομολογία θίγουν περισσότερο τους πλέον αδυνάμους οικονομικά και θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση το όποιο ιδεολογικό πρόταγμα επιχειρούν να προσδώσουν στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη δημόσια αγανακτισμένη αντίδραση αφορούσε την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, με τον βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι, εάν το τελικό μείγμα των μέτρων είναι δυσβάσταχτο, θα προτιμήσει να παραιτηθεί.

Η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής επιστρατεύεται και για να κατευνασθούν οι διαμαρτυρίες για το… στρατιωτικό σόου του κ. Πάνου Καμμένου. Ο χαρακτηρισμός «γραφικότητες» υιοθετήθηκε για την εμφάνιση του με στολή παραλλαγής στο γραφείο του, εικόνα που άγγιξε ευαίσθητες χορδές και προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή