ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρση «κόκκινων γραμμών» ζητούν Κομισιόν – ΔΝΤ

gre1379818_19026139-thumb-large

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται αρνητική απέναντι στην πρόταση για λήψη μέτρων «εν αναμονή», ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον όχι μόνο κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά έχουν ήδη αποφασίσει και τα χαρακτηριστικά που θα έχει το πακέτο με τα νέα αυτά μέτρα. Συγχρόνως, είναι πλέον ξεκάθαρο ακόμα και από τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι συνήθως πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της, ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα «μέτρα εν αναμονή» όχι μόνο πρέπει να αποφασιστούν, να συγκεκριμενοποιηθούν, αλλά και στη συνέχεια πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή. Οπως εξηγούσαν στην «Κ» οι ίδιοι αξιωματούχοι, αυτό που πρέπει επίσης να συμφωνηθεί είναι και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα τεθούν σε ισχύ, σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Δηλαδή αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι η συμφωνία πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη όχι μόνο ως προς το μέγεθος των μέτρων αλλά και ως προς το χρονοδιάγραμμα ισχύς της.

Ετσι, στην Αθήνα, από σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται με μία κοινή γραμμή και θέση από την αρχή των συζητήσεων, για να μπουν σε μία λογική επαναδιαπραγμάτευσης και θέσπισης αυτού του νέου πακέτου μέτρων. Σύμφωνα με τους ίδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αίτημα του Ταμείου ήταν να θεσμοθετηθούν πρώτα τα «βαριά και «δύσκολα» μέτρα και σε δεύτερη φάση και ως «εν αναμονή» να μπουν τα πιο εύκολα μέτρα.

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο στην «Κ» ότι θα χρειαστεί η ελληνική πλευρά να καταπατήσει τις «κόκκινες γραμμές» της σε δύο πολύ σημαντικά θέματα, όπως το όριο του αφορολογήτου αλλά και την περαιτέρω μείωση των συντάξεων πάνω από 200 εκατ.

Αυτό που μέρες τώρα λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», ως προς τη δυσκολία να υπάρχει συμφωνία μέχρι το άτυπο Εurogroup που θα γίνει την Παρασκευή στο Αμστερνταμ, το επιβεβαίωσε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της Μ. Σχοινά. Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Αμστερνταμ ως μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους θεσμούς για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το “μομέντουμ”», συμπληρώνοντας πως «η επιτυχία» της αποστολής εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει μια συμφωνία στην τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης ώς το ελληνικό Πάσχα, στις αρχές Μαΐου και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα».