Υπό τη «σκιά» των νομοσχεδίων οι διαπραγματεύσεις

Υπό τη «σκιά» των νομοσχεδίων οι διαπραγματεύσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την απειλή να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια» η προώθηση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος, ξεκίνησε χθες ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Παράλληλα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωναν πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα των περίπου 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι αν προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθέτηση των παραπάνω σχεδίων, τότε θα δυσκολέψει η διαπραγμάτευση, καθώς το κουαρτέτο «πολύ δύσκολα θα συμφωνούσε» στο σύνολο των προωθούμενων διατάξεων. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες θεωρούν πως θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Εκτίμησε, δε, πως «πράγματι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», εφόσον όμως όλες οι πλευρές κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε μέσω Twitter χθες ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία». Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι το 2015 «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» και «με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, θα επικαιροποιήσουμε το βασικό σενάριο», προσθέτοντας πως τα δεδομένα «θα βοηθήσουν ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη θέση μας με το ΔΝΤ».

Στελέχη με γνώση των συζητήσεων σημείωναν προς την «Κ» χθες ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που θα πρέπει να προσδιορίσει τι ακριβώς ζητεί μέσω των «προληπτικών» μέτρων, αφού, κατά την Κομισιόν, τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα επιτυγχάνουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα ενταχθούν σήμερα στις συζητήσεις με την κυβέρνηση, καθώς χθες διεξήχθησαν συνομιλίες μόνο με τα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, εκτός από συγκεκριμένα σημεία που ήδη προκαλούν «πονοκέφαλο» στους θεσμούς, το γεγονός ότι η Αθήνα προχώρησε στην κίνηση αυτή χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως «το πράσινο φως» από τους εταίρους ήταν μια ενέργεια που μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής. Συγκεκριμένα, στα ν/σ αναφέρονται δύο «κόκκινες γραμμές» που έχουν ήδη τεθεί από τους δανειστές και θα ήταν δύσκολο να τις δεχθούν:

1. Ασφαλιστικό: Προβλέπει αύξηση εισφορών κατά μία μονάδα για μία τριετία (0,5 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζομένους) από 1.6.2016 μέχρι τις 31.5.2019, ενώ προβλέπεται και διατήρηση της μισής μονάδας (από 0,25 για την κάθε πλευρά) από 1.6.2019 και μέχρι τις 31.5.2022. Και στα δύο σημεία ήταν αντίθετοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, καθώς θεωρούν ότι η αύξηση των εισφορών δεν κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και θα έπρεπε να είναι πολύ μικρή σε αξία, αλλά και σε διάρκεια.

2. Φορολογία εισοδήματος: Η μείωση της έκπτωσης φόρου στις 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα, είναι μικρότερη από αυτή που δέχεται το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ζητήσει η έκπτωση φόρου να μειωθεί στα 1.800 ευρώ. Κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να υποχωρήσει στις 8.180 ευρώ, κατά το ΔΝΤ, όταν με το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση το αφορολόγητο όριο υποχωρεί στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ.

Πέραν αυτών, χθες στις συναντήσεις συζητήθηκε και το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή