Ενα «διαζύγιο» στο Ποτάμι

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκίτσο του Ηλία Μακρή που παρουσίασε τον Χάρη Θεοχάρη σαν ατίθασο ψάρι που πηδά από τα νερά του Ποταμιού και αγκιστρώνεται στην πετονιά της Ν.Δ. μάλλον θα αποδειχθεί προφητικό. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής δεν αποκαλύπτει, βέβαια, το επόμενο βήμα του. Αλλά, ως γνωστόν, στην πολιτική, όπως και στο ποδόσφαιρο, συχνά μια μετεγγραφή διευκολύνεται όταν ένας παίκτης πάρει για ένα διάστημα… ελευθέρας.

Αυτό, άλλωστε, είναι που καταλογίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Χ. Θεοχάρη. Πως όταν μετά τις εκλογές άρχισαν τα δύσκολα, αντί να τον βοηθήσει να ανατάξει το κόμμα, άρχισε να τον αντιπολιτεύεται εποφθαλμιώντας τη θέση του. Και όταν είδε στο συνέδριο ότι δεν του βγαίνει, ξεκίνησε συστηματικά να απεργάζεται την έξοδό του, βρίσκοντας διαρκώς προφάσεις για να διαφοροποιείται.

Εντελώς διαφορετική είναι, πάντως, η εκδοχή του βουλευτή. Ο Χ. Θεοχάρης χρεώνει προσωπικά στον Στ. Θεοδωράκη ότι λόγω της αμφιθυμίας του το Ποτάμι έχασε τη δυναμική του. Και πώς ακόμη και σήμερα, που έβαλε πλώρη για να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, οι θετικές αναφορές του στον Κυρ. Μητσοτάκη μπερδεύουν τους πολίτες. «Το ΠΑΣΟΚ θα ρουφήξει σαν σκούπα το Ποτάμι και ο Σταύρος ακόμη θα αμφιταλαντεύεται αν θα πάει στη Ν.Δ.», προβλέπει ο κ. Θεοχάρης.

Το αντάρτικο

Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο κ. Θεοχάρης όντως μετά τις εκλογές σήκωσε αντάρτικο καθώς η δημοφιλία του τον έκανε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να γίνει ο νέος ηγέτης του χώρου. Δεν το αποτόλμησε, διότι κατάλαβε ότι δεν του έβγαινε. Εχει και εκείνος όμως δίκιο να καταλογίζει στον Στ. Θεοδωράκη πολιτική αμφιθυμία. Αν κάτι πλήρωσε εκλογικά το Ποτάμι ήταν το πολύμηνο φλερτ του με τον κ. Τσίπρα, που απομάκρυνε τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του.

Και τώρα τι θα γίνει, θα αναρωτιούνται οι εναπομείναντες φίλοι του Ποταμιού. Η τύχη του κ. Θεοχάρη είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα τον προσκαλέσει ακόμη στη Ν.Δ. (γιατί δεν έχει λόγο να χαλάσει τις σχέσεις του με τον κ. Θεοδωράκη), αλλά είναι βέβαιο ότι θα το πράξει εάν προκηρυχθούν εκλογές.

Ερώτημα

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Από τη μία δεν μοιάζει να πολυπιστεύει ότι η συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά θα προχωρήσει και μάλλον θα ευχόταν μια κυβερνητική σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μείνει το Ποτάμι μόνο του στον κεντρώο χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να ξαναδοκιμασθεί μόνος του. Την ίδια στιγμή όμως κρατά και μια πόρτα ανοιχτή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θα είχε αντίρρηση να παραχωρήσει στον κ. Θεοδωράκη και σε κάποιους βουλευτές του μια άτυπη πολιτική αυτονομία εντός της Ν.Δ.

Τι θα συμβεί θα το κρίνει ο χρόνος των εκλογών. Αν αυτές γίνουν τους αμέσως επόμενους μήνες, το σενάριο της προσχώρησης του Ποταμιού ή έστω μέρους του στη Ν.Δ. είναι το μόνο που μοιάζει ότι μπορεί να διασφαλίζει την πολιτική συνέχεια του κόμματος. Αν αργήσουν, τις αποφάσεις του Στ. Θεοδωράκη θα καθορίσουν είτε οι δημοσκοπήσεις (στις οποίες ευελπιστεί να ανακάμψει) είτε άλλου τύπου εξελίξεις, όπως π.χ. η ανεξαρτητοποίηση και άλλων βουλευτών ή στελεχών. Ο ίδιος προφανώς πιστεύει ότι δεν έχει λόγο να βιάζεται. Αλλοι, ωστόσο, εκτιμούν πως όσο καθυστερεί να λάβει αποφάσεις που, ούτως ή άλλως, είναι μπροστά του, τόσο θα αδυνατεί να καθορίσει ο ίδιος πού τελικά θα εκβάλει το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή