Περικοπή 5% στα υπουργεία αντιπροτείνει η κυβέρνηση

Περικοπή 5% στα υπουργεία αντιπροτείνει η κυβέρνηση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέσπιση ρήτρας, που θα προβλέπει αυτομάτως περικοπή κατά 5% των προϋπολογισμών των υπουργείων, είναι η αντιπρόταση της κυβέρνησης στην απαίτηση των δανειστών για συγκεκριμένο πακέτο επιπλέον μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί το ενδεχόμενο μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Αυτό που το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει με αυτή την πρόταση είναι να αποφευχθεί η δέσμευση επί συγκεκριμένων μέτρων. Εκτιμάται πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα πειστεί να ψηφίσει μια τέτοια δέσμη μέτρων, πέραν αυτών ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για τα οποία υπάρχει το επιχείρημα ότι απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού.

Η πρόταση για πρόβλεψη περικοπής των προϋπολογισμών των υπουργείων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους εταίρους, καθώς, όπως αναφέρουν, υπήρχε σχετική πρόνοια και στο πρώτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, μιας και θα είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασισθεί από πού θα προκύψουν οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων, δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές, πολύ περισσότερο εάν γίνει σαφές ότι η εναλλακτική είναι να ζητηθεί η ψήφιση των πολύ σκληρών μέτρων που προκρίνει το ΔΝΤ για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Η κυβέρνηση ζητάει έναντι οποιασδήποτε δέσμευσης για μελλοντικά μέτρα, ακόμη και εάν υιοθετηθεί η δική της πρόταση για το -5%, μια πιο σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για τη διαδικασία απομείωσης του χρέους. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές μιλούν για χέρι με χέρι ανταλλαγή της μιας δέσμευσης με την άλλη, για «πακετάρισμα» των δύο αποφάσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή