Πέντε μέρες περιθώριο για νέα μέτρα

Πέντε μέρες περιθώριο για νέα μέτρα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μέρες για να βρουν τον τρόπο με τον οποίον θα εισαχθούν τα εν αναμονή μέτρα έχουν στη διάθεσή τους Αθήνα και τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, και μέχρι τότε θα προσπαθήσουν μαζί με την κυβέρνηση να προσδιορίσουν τη «φόρμουλα» για το πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Από τη μία πλευρά, το Eurogroup έδωσε σαφή κατεύθυνση για νομοθέτησή τους άμεσα. Από την άλλη, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέστησε σαφές ότι το νομικό καθεστώς της Ελλάδας δεν επιτρέπει μία τέτοια κίνηση. Αντιθέτως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο θέσπισης αυτόματου «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που έχει ήδη ψηφιστεί, και σκοπός του είναι ο έλεγχος του προϋπολογισμού και η υπόδειξη μέτρων σε περίπτωση αστοχιών.

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το μοντέλο των εν αναμονή μέτρων αναμένεται να προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες, με τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών να έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδια και σενάρια. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει την όποια απόφαση για τα προληπτικά μέτρα (που πρέπει να φθάνουν στα 3,6 δισ. ευρώ) με τις αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο συνδύαζαν τις συζητήσεις για τα εν αναμονή μέτρα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, που έκανε λόγο για την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ρυθμιστεί το χρέος.

Το γεγονός ότι η συζήτηση, πλέον, περιστρέφεται στα προληπτικά μέτρα, οφείλεται στο ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν τα σημαντικά μέτωπα του ελέγχου, μετά την πρόοδο που καταγράφηκε την Παρασκευή το πρωί. Ειδικότερα:

1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση φαίνεται να πρότεινε την ταχύτερη περικοπή του ΕΚΑΣ, ως ένα από τα αντίβαρα στις πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων. Απομένει να προσδιοριστεί πώς θα εξοικονομηθούν περίπου 70 εκατ. ευρώ, για τα οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα συζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών. Είναι πολύ πιθανό, πάντως, το ποσό αυτό να εξευρεθεί από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη.

2. «Κόκκινα» δάνεια: Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων, με εξαίρεση εκείνων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Για αυτά θα υπάρχει μεταβατική περίοδος 18 μηνών. Δηλαδή, έως το τέλος του 2017, ενώ πιθανότατα θα αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία της τάξης των 140.000 ευρώ.

3. Αφορολόγητο όριο: Ο συμβιβασμός βρέθηκε με την ένταξη της οικογενειακής κατάστασης στον προσδιορισμό του αφορολογήτου, και οι δύο πλευρές συζητούν τώρα τα όρια που θα τεθούν.

Το πολιτικό κόστος

Οπως προαναφέρθηκε, οι δύο πλευρές έχουν από αύριο το πρωί περιθώριο πέντε ημερών για να καταλήξουν και στη συμφωνία για τα εφεδρικά μέτρα. Ηδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο, η ελληνική πλευρά εξέτασε όποιες εναλλακτικές λύσεις έχει στη διάθεσή της, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν και το κριτήριο του πολιτικού κόστους, αλλά και της αντίδρασης που θα προκαλέσει το νέο πακέτο (εν αναμονή πρόγραμμα) στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο γρίφος που θα πρέπει να λυθεί είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά σύνθετος, γι’ αυτό και η διαπραγμάτευση στο πενθήμερο που ακολουθεί εκτιμάται ότι θα είναι περίπλοκη και θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή