Αίτημα απόσυρσης ασφαλιστικού από τους κοινωνικούς φορείς

Αίτημα απόσυρσης ασφαλιστικού από τους κοινωνικούς φορείς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επικριτικά σχόλια των κοινωνικών φορέων που προσκλήθηκαν στη Βουλή για να εκφράσουν τις θέσεις τους και την αρνητική ψήφο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνάντησε χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά την ψήφιση «επί της αρχής» το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο.

Εκπρόσωποι εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματικών οργανώσεων και συνταξιούχων, σχεδόν στο σύνολό τους, ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ο καθένας από την πλευρά του πως οι διατάξεις που προωθούνται είναι καταστροφικές για τους κλάδους που εκπροσωπούν. Το νομοθέτημα έμειναν να υπερασπίζονται ο κ. Γ. Κατρούγκαλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο, σημειώνοντας πως είναι κοινωνικά δίκαιο και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Στην πολύωρη, δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση (θα ακολουθήσουν άλλες δύο την εβδομάδα μετά το Πάσχα), αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Τ. Γιαννίτση, ο οποίος –προσκληθείς από το Ποτάμι– μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι».

Νωρίτερα, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο κ. Στ. Κουτσιουμπέλης επισήμανε πως επέρχεται μείωση συντάξεων και τόνισε ότι το ν/σ δεν είναι δίκαιο. Ο κ. Γ. Αργείτης (ΓΣΕΕ) έκανε λόγο για φτωχοποίηση των συνταξιούχων, ο κ. Γ. Καββαθάς (ΓΣΒΕΕ) για φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ενώ εντόνως επικριτικοί των ρυθμίσεων εμφανίστηκαν και οι κ. Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ), Β. Αλεξανδρής (ΔΣΑ), Κ. Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο), οι πρόεδροι των ΟΑΕΕ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Π. Τάτσης και Γ. Αδαμίδης, οι εκπρόσωποι των αγροτών, των αστυνομικών, των στρατιωτικών, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία ανέδειξε ο κ. Γ. Βαρδακαστάνης (ΕΣΑΜΕΑ), αυτονόμηση του Ταμείου Μηχανικών πρότεινε ο κ. Γ. Στασινός (ΤΕΕ), αρνητικές εξελίξεις για τους γιατρούς προέβλεψε ο κ. Μ. Βλασταράκος (ΠΙΣ). Τη διατήρηση ανεξάρτητου Ταμείου για τον Τύπο και του αγγελιοσήμου ζήτησαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ.

«Ακούστηκε ο μεγάλος προβληματισμός και η αγωνία που υπάρχει στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Β. Οικονόμου (Ν.Δ.). «Από κανένα δεν ακούσαμε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Αποδείχθηκε ότι το νομοσχέδιο είναι και άδικο και μη βιώσιμο – πιστεύουμε ότι θα είναι και βραχύβιο», σημείωσε ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι).

«Δεν έχουμε ακούσει μια πρόταση για βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος», αντέδρασε ο κ. Κ. Μπάρκας, εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι κερδισμένοι από το ν/σ είναι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, οι «ντελιβεράδες», όσοι έχουν ελαστικές μορφές εργασίας και «το 90% των ασφαλισμένων». Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα καταθέσει στη Βουλή τις αναλογιστικές μελέτες, βάσει των οποίων –όπως είπε– σχεδιάστηκαν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις. Θα πρόκειται για τη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου, όταν τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων θα επεξεργαστούν πλέον τα άρθρα του σχεδίου νόμου. Μία ημέρα αργότερα, το πρωί της 6ης Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση των δύο επιτροπών (β΄ ανάγνωση) και, αμέσως μετά, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί τα προσεχή 24ωρα, το ν/σ θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση σε κρισιμότατες, όπως αναμένεται, συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή