Προβληματίζουν οι κινήσεις της Αγκυρας

Προβληματίζουν οι κινήσεις της Αγκυρας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν προσκλήθηκε) που επισκέφθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούν από τον κ. Νίκο Κοτζιά. Στην τρίωρης διάρκειας συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης αναλώθηκε στα ελληνοτουρκικά, από τις διμερείς σχέσεις και τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, μέχρι την εξέλιξη της δράσης της νατοϊκής μοίρας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ρώτησαν τον κ. Κοτζιά για τις πρωτοβουλίες που εξετάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα σε ευρωπαϊκό και ευρύτερο επίπεδο για το προσφυγικό, αλλά και για τη δράση που προτίθεται να αναλάβει για να ξεκαθαρίσουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες στον σχεδιασμό της νατοϊκής επιχείρησης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα ελληνοτουρκικά, αλλά επεκτάθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες της, ιδίως υπό την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, με αυτήν την αφορμή, στις επαφές που είχε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης της Θεσσαλονίκης, την περασμένη εβδομάδα, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών από Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία. Επίσης, τους παρουσίασε και τα αποτελέσματα των –έως σήμερα– επαφών που έχουν γίνει για τα ζητήματα διασυνοριακού ενδιαφέροντος (όπως το προσφυγικό), σε επίπεδο γενικών γραμματέων, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ενημέρωση του κ. Κοτζιά για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Επίσης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μιλώντας ιδιαίτερα για τη συνάντηση έξι ευρωπαϊκών και έξι αραβικών χωρών στη Ρόδο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με αντικείμενο συζήτησης ζητήματα ασφαλείας στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή