«Οχι» από Τουσκ και Βερολίνο για Σύνοδο Κορυφής

«Οχι» από Τουσκ και Βερολίνο για Σύνοδο Κορυφής

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αίτημα να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου. Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ανάγκη να γίνει ένα νέο Eurogroup και όχι μια σύνοδος, καθώς, όπως είπε, «είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών». Το Eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, θα πρέπει να γίνει «όχι στο τόσο μακρινό χρονικό διάστημα», προσδιορίζοντάς το σε μερικές ημέρες. Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα τοποθέτησε τη συνεδρίαση και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος από το Παρίσι αναφέρθηκε σε «νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν» και σημείωσε ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως φαίνεται, έχει πάψει να βρίσκεται στο τιμόνι των αποφάσεων. Αυτό έγινε αισθητό από τη συνεδρίαση του Washington Group, κατά την οποία λήφθηκε η απόφαση για τα επιπλέον μέτρα, παρότι η Επιτροπή δεν ήταν σύμφωνη. Χθες κατά τη διάρκεια του Κολεγίου των Επιτρόπων το κλίμα ήταν πολύ φορτισμένο. Αφού ενημερώθηκε ο κ. Γιούνκερ από τους κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του ΔΝΤ να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα του προληπτικού πακέτου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε και το ερώτημα «μήπως εδώ παίζονται παιχνίδια ευρύτερα που δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αλλά με το ευρώ;» αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές που δεν επιβεβαιώνουν επισήμως, πάντως, ότι αυτά ελέχθησαν. Συγχρόνως, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα που θα εφαρμοστούν αργότερα, και ότι αυτό είναι παράλογο.

Από την Τρίτη το βράδυ, όταν διέρρευσε η πληροφορία για αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Τουσκ, οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες δεν ήταν θετικές. Αυτό που έλεγαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ότι για να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης πρέπει να έχει προηγηθεί Eurogroup και αυτό πρέπει να το γνωρίζει η Αθήνα. Επίσης, το γεγονός ότι διέρρευσε στον Τύπο η πρόθεση για το τηλεφώνημα, πριν ακόμα γίνει η επικοινωνία με τον κ. Τουσκ, εξελήφθη ως μια κίνηση περισσότερο επικοινωνιακή και λιγότερο ουσίας. Συγχρόνως, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι έχουν πια συνηθίσει τέτοιες τακτικές από την ελληνική πλευρά και δεν τους κάνουν εντύπωση.

Η τηλεδιάσκεψη

Την Τρίτη το βράδυ, όταν έγινε η τηλεδιάσκεψη των θεσμών με τον κ. Ντάισελμπλουμ, είχε γίνει σαφές ότι δεν υπήρχε κλίμα εμπλοκής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά μια προσπάθεια γεφύρωσης όλων των πλευρών. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι επικεφαλής των θεσμών παρουσίασαν το πλαίσιο που είχε δώσει ο κ. Τσακαλώτος όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα. Ο κ. Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group, ο κ. Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και ο κ. Μάρκο Μπούτι, γεν. διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος για ένα έκτακτο Eurogroup. Συγχρόνως όλοι οι θεσμοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται πιο συγκεκριμένος μηχανισμός, με τον οποίο θα επιβάλλονται τα επιπλέον μέτρα, από αυτόν που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος την Τρίτη το απόγευμα. Το ΔΝΤ διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους θεσμούς, καθώς ζητεί να υπάρχει σαφής συμφωνία σε συγκεκριμένα «παραμετρικά» μέτρα, κάτι στο οποίο οι υπόλοιποι του κουαρτέτου δεν επιμένουν.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη έκτακτης Συνόδου Κορυφής συμμερίζεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε πως δεν χρειάζεται Σύνοδος Κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, πως «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε πως «είναι αδύνατο να πούμε εάν οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι οι πιο ακριβείς» και, όπως είπε, θα το γνωρίζουμε σε δύο χρόνια. Δήλωσε δε πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο, ώστε να δικαιολογείται μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και να υπογραφεί η απελευθέρωση της επόμενης δόσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή