ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ν.Δ. σε εκλογική επαγρύπνηση

28s4mits1

Σε εκλογική ετοιμότητα θέτει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη νέα δραματική τροπή που έλαβαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη διάρκεια του χθεσινού «πρωινού καφέ» του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή εκλογικής επαγρύπνησης, αφού στο «γαλάζιο» επιτελείο βλέπουν το 2015 να επαναλαμβάνεται σχεδόν κατά γράμμα. Υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης προσχώρησε στην εκτίμηση που εμφατικά διατυπώνουν, εδώ και καιρό, έμπιστοι συνεργάτες του ότι ο κ. Τσίπρας μεθοδεύει μια νέα εκλογική περιπέτεια για τη χώρα.

Δεν είναι, προς τούτο, τυχαία η χθεσινή επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να απευθυνθεί, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ευθέως στον πρωθυπουργό: «Κύριε Τσίπρα, αν αναζητάτε τρόπο διαφυγής, παραιτηθείτε τώρα. Μην οδηγήσετε τη χώρα σε νέες οδυνηρές περιπέτειες για να ξεφύγετε από τα δικά σας τραγικά αδιέξοδα. Δεν σας επιτρέπουμε να δώσετε άλλοθι σε κάποιους που το σχεδιάζουν ή το επιθυμούν να οδηγήσουν τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης. Δεν σας επιτρέπουμε να μετατρέψετε την πατρίδα μας σε μία αποτυχημένη, τριτοκοσμική χώρα που μόνο γεωγραφικά θα ανήκει στην Ευρώπη. Μην διανοηθείτε να φτάσετε μέχρι το τέλος τους περυσινούς τυχοδιωκτισμούς που θα πληρώνουν οι Ελληνες για πολύ καιρό».

Η Ν.Δ. θα επιμείνει να απορρίπτει ως ψευδοδίλημμα το ερώτημα «με τους Ελληνες ή με το ΔΝΤ», που επαναφέρει η κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του κ. Γ. Κουμουτσάκου, απάντησε χθες ότι «η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης έδωσαν “χώρο” στους πιστωτές και το ΔΝΤ να απαιτούν πρόσθετα δυσβάστακτα και, σε κάθε περίπτωση, μη αποδεκτά από τη Ν.Δ. μέτρα».

«Υπάρχει το σενάριο της συνθηκολόγησης και αυτό της ρήξης. Στη δεύτερη περίπτωση, τόσο οι εκλογές όσο και το δημοψήφισμα είναι ενδεχόμενα. Το δημοψήφισμα θα ήταν η απόλυτη καταστροφή», ανέφεραν χθες κορυφαίοι «γαλάζιοι» παράγοντες, μη κρύβοντας την ανησυχία τους ότι ανομολόγητη επιδίωξη του Μαξίμου είναι να εξωθηθούν οι πολίτες, μέσω των χειρισμών της κυβέρνησης και της νέας δραματοποίησης που επιχειρείται, σε αντιευρωπαϊκές επιλογές. Την ίδια στιγμή, η Συγγρού απορρίπτει εμφατικά το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης, με ένα διπλό επιχείρημα. Αφενός διότι η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με την ένταση που καλλιεργούν έχουν «πυροβολήσει μία τέτοια προοπτική», αφετέρου δε γιατί, σύμφωνα με τη Ν.Δ., «τώρα που η χώρα χρειάζεται γρήγορες λύσεις δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου μιας οικουμενικής».

«Πρώτο καθήκον»

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία, έθεσε μάλιστα ως «πρώτο καθήκον» της Ν.Δ. «να πρωτοστατήσουμε στο μεγάλο κίνημα για να φύγει η σημερινή επικίνδυνη κυβέρνηση από την εξουσία». Η επίθεση, δε, προς τον πρωθυπουργό υπήρξε πρωτοφανής. «Ο θλιβερός θίασος που ονομάζεται κυβέρνηση απαρτίζεται από επαγγελματίες ψεύτες και μεγαλομανείς λαϊκιστές. Εχουν όμως ένα κοινό: τους ενδιαφέρει μόνο η παραμονή τους στην εξουσία με κάθε κόστος», ανέφερε. Το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων του κόμματος που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνουν η προβολή του νέου προγραμματικού πλαισίου της Ν.Δ. («να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος… πηγαίνουμε πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου, γράφουμε το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας», τόνισε) και η συνεπής διεύρυνση του κόμματος «σε όλους τους πολίτες που, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, θέλουν να συμπορευτούμε σήμερα και αύριο για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με ευκαιρίες για τους πολλούς, με δικαιώματα για όλους».