Το Μαξίμου αναμένει «πράσινο φως» από Ε.Ε.

Το Μαξίμου αναμένει «πράσινο φως» από Ε.Ε.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» από την Ευρώπη για τη διενέργεια του Eurogroup το οποίο εκκρεμεί αναμένουν στο Μαξίμου. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους εταίρους συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μη προσδιορισμού των προληπτικών μέτρων που δύναται να απαιτηθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αστοχίες από το 2018 και έπειτα. Ανέφεραν μάλιστα ως παραδείγματα τον κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ και τον αρμόδιο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και μια σειρά ακόμη αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου. Αντιθέτως, θεωρούν ότι θα απομονωθούν τόσο το ΔΝΤ όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιμένουν σε «εφεδρικά» μέτρα τα οποία οδηγούν σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018. Μάλιστα, από σειρά τοποθετήσεων υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Για τον προσδιορισμό του Eurogroup ή τη συζήτηση επί των εξελίξεων, εκκρεμούσε μέχρι αργά χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει και προχθές με τον κ. Τουσκ, προκειμένου να του ζητήσει πολιτική λύση και σύγκληση Συνόδου Κορυφής, εάν παραταθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκκρεμότητα στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Πάντως, το κλίμα στο Μαξίμου ήταν χθες εμφανώς θετικότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαίτερα μετά τη σειρά δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση και την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, εξαπέλυσε χθες σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Ν.Δ., λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ταυτίζεται με το ΔΝΤ». Ο κ. Παππάς κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι συμπλέει με το ΔΝΤ, το οποίο, όπως λέει, ουσιαστικά ζητεί: ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και περικοπές δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων. Νωρίτερα, ο κ. Παππάς κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι ποντάρει στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη δυσκολία στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν οφείλεται σε κάποια γενικευμένη τάση υπαναχώρησης των θεσμών από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου αλλά στη στάση του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε που, όπως είπε (Βήμα FM), «προσπαθούν να οδηγήσουν σε μια οδυνηρή, πιστεύω και για την Ευρώπη όχι μόνο για τη χώρα μας, υπαναχώρηση από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

Ο κ. Βούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο επισήμανε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί λύση (δηλαδή νέα κυβέρνηση) από την παρούσα Βουλή. Στην ίδια γραμμή εναντίον του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε κινήθηκε χθες και ο ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης. Ο κ. Σόιμπλε, είπε χαρακτηριστικά (9,84) ο κ. Παπαδημούλης, υποστηρίζει μια «σχιζοφρενική αντίφαση», καθώς «θέλει παθιασμένα το ΔΝΤ να μετέχει στο πιλοτήριο του τρίτου προγράμματος, αλλά απορρίπτει πλήρως τις απόψεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή