ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στηρίγματα αναζητεί η κυβέρνηση

Στηρίγματα αναζητεί η κυβέρνηση

Να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά «στη βάση της ελληνικής πρότασης για θεσμοθέτηση ενός δημοσιονομικού προσαρμογέα», χωρίς νέες καθυστερήσεις, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, επιθυμεί η κυβέρνηση. Βεβαίως, από τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση εκπέμπεται το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλό και πως ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που δεν κατέστη εφικτό να καλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στις επόμενες ημέρες να διαμορφώσει το κλίμα εκείνο που θα επιτρέψει να δοθεί τη Δευτέρα ένα ξεκάθαρα θετικό μήνυμα όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης. Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση υπουργών, προκειμένου να διαμορφωθεί η στρατηγική της κυβέρνησης στις λίγες ημέρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η στρατηγική αυτή, εν πολλοίς, βασίζεται στην υποστήριξη που η Αθήνα εκτιμά ότι έχει εξασφαλίσει στις θέσεις της και, ιδιαίτερα, στη νομική προσέγγιση έναντι του αιτήματος του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, που, όπως έχει επισημανθεί από κυβερνητικά στελέχη, είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα της χώρας μας. Ως συμμάχους σε αυτή τη θέση η κυβέρνηση προσμετρεί την Κομισιόν, τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και, από μεμονωμένες χώρες, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, που τοποθετήθηκαν στο πλευρό της Αθήνας στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει ένας νέος κύκλος επικοινωνιών του κ. Τσίπρα με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου, στην τελική ευθεία, να διευρυνθεί η υποστήριξη προς τις θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει κύκλο επαφών με ομολόγους του και για να εξασφαλίσει υποστήριξη πάνω στην ελληνική πρόταση για την απομείωση του χρέους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να αποτελέσει ικανό αντιστάθμισμα σε έναν συμβιβασμό όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.

Η δημοσιοποίηση, χθες, των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έγινε δεκτή από την κυβέρνηση ως επιβεβαιωτική της ορθότητας των επιλογών της στην οικονομία, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μίλησε για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία «όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης». Και οι προβλέψεις αυτές θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να πεισθούν οι εταίροι ότι η πορεία της οικονομίας είναι στον σωστό δρόμο και δεν θα πρέπει να διαταραχθεί με αρνητική επιβάρυνση του κλίματος.

Η παράταση της διαπραγμάτευσης και το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται φαίνεται ότι προσθέτουν ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στην κυβερνητική ηγεσία. Διαχέεται η αίσθηση επικείμενων ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα αναταραχής στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι θα κληθούν, άλλωστε, να σηκώσουν το βάρος ψήφισης κατ’ αρχήν των μέτρων του «πακέτου» των 5,4 δισ. και, ακολούθως, ό,τι επιπλέον προκύψει από τον συμβιβασμό που θα απαιτηθεί για να κλείσει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το πρώτο κρίσιμο τεστ, τις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια που αφορούν την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα.