Ολάντ: Συμφωνία έως τη Δευτέρα

Ολάντ: Συμφωνία έως τη Δευτέρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος άμεσα, την προσεχή Δευτέρα, εξακολουθεί να διαμηνύει δημοσίως το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο αυτό το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί. Ολες οι πλευρές φαίνεται ότι συμφωνούν πως οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα παραπέμπονται, στην καλύτερη περίπτωση, για την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Μάλιστα, χθες, κυβερνητικά στελέχη έκαναν αναφορά ακόμα και σε ενδεχόμενο να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Ιούνιο. Στις φωνές που υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει τάχιστα, προστέθηκε χθες εκείνη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας, επιθυμεί συμφωνία μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις για μια γρήγορη διαδικασία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης ερμηνεύονται από την Αθήνα ως υποστηρικτικές προς τις θέσεις της κυβέρνησης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μιλούν για συνεχώς διευρυνόμενη «συμμαχία» ευρωπαϊκών δυνάμεων, η οποία κατανοεί τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και με την οποία ουσιαστικά έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές. Απέναντι σε αυτή τη «συμμαχία» βρίσκεται το ΔΝΤ, πάντοτε σύμφωνα με την ανάγνωση της κυβέρνησης, και σε ορισμένα ζητήματα το Ταμείο έχει και την υποστήριξη της Γερμανίας.

Το Μαξίμου επενδύει στην πίεση που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, με αιχμή του Ευρωσοσιαλιστές, θα ασκήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να κλείσουν η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση με τρόπο θετικό για τις επιδιώξεις της Αθήνας και συγκεκριμένα με συμφωνία για έναν μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής δαπανών έναντι της απαίτησης του Ταμείου για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. Χθες το πρωί έγινε ακόμα μία σύσκεψη των εμπλεκομένων με την αξιολόγηση υπουργών υπό τον κ. Τσίπρα, στην οποία αποτιμήθηκε ως θετικό το κλίμα που διαμορφώνεται, ακριβώς υπό το πρίσμα της διευρυνόμενης υποστήριξης για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, στην κυβέρνηση αναφέρουν ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση, αποφεύγουν, ωστόσο, να προσδιορίσουν μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη η Αθήνα να μετακινηθεί προκειμένου να επέλθει ο αναγκαίος για την επίτευξη συμφωνίας συμβιβασμός, καθώς είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί και τα δύο μέρη να μετακινηθούν από τις αρχικές θέσεις τους, αλλά και ότι οι παραινέσεις για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης απευθύνονται και προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, που προγραμματίζεται να έρθουν στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή