ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε επιτροπές από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Πέντε επιτροπές από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Στη συγκρότηση πέντε θεματικών επιτροπών, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, προχωρούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τα λοιπά κόμματα που μετέχουν στη νέα απόπειρα ανασυγκρότησης του κεντρώου χώρου. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για γνωριμία των δημοσιογράφων με τα μέλη της επιτροπής διαλόγου.

Οι πέντε θεματικές ενότητες είναι: 1. Κράτος, Θεσμοί, Σύνταγμα. 2. Οικονομία. 3. Κοινωνική πολιτική. 4. Παιδεία, Πολιτισμός. 5. Περιβάλλον. Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, τα πρόσωπα που θα μετέχουν στις επιτροπές θα λειτουργήσουν ανεξαρτήτως των θέσεων που έχουν τα μετέχοντα στον διάλογο κόμματα. Με άλλα λόγια, στόχος τους είναι να συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις, το οποίο εκ των υστέρων θα κληθούν τα κόμματα να υιοθετήσουν ή να αλλάξουν. Αλλωστε, όπως επανειλημμένως ελέχθη χθες, η επιτροπή διαλόγου που συγκρότησαν η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης δεν έχει εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε άλλου τύπου προτάσεις, όπως, π.χ., να εισηγηθεί ένα νέο μοντέλο διακομματικής συνεργασίας, και θα περιοριστεί να αναδείξει τις προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικούς άξονες συγκλήσεων του χώρου.

Ολα τούτα, ωστόσο, είναι προφανές ότι τελούν υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων. Στο Ποτάμι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν, τελικά, ό,τι ζητηθεί από τους δανειστές και ότι όλες οι πρόσφατες παραφωνίες αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η ίδια αίσθηση υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι η κ. Γεννηματά είναι σαφώς πιο προσεκτική στα λεγόμενά της για τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον κ. Θεοδωράκη, που διαρκώς υπονοεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί μαζί του, ακόμα και αν η κυβέρνηση καταρρεύσει.

Ετσι εξηγούνται και οι καθημερινές επιθέσεις του Ποταμιού στον ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταία τη χθεσινή, με την οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο υφαρπάζει άνω του 50% των μεικτών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών, δικαιώνοντας την πρόβλεψη του αρμοδίου υπουργού κ. Αλεξιάδη, ότι στα φορολογικά «τελείωσαν τα άσχημα κι έρχονται τα χειρότερα».