Υπόγεια σύγκρουση για τα… μάτια των Ευρωσοσιαλιστών

Υπόγεια σύγκρουση για τα… μάτια των Ευρωσοσιαλιστών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο ενός άτυπου, υπόγειου πολέμου μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη έχουν γίνει διαρροές και πληροφορίες των τελευταίων ημερών περί «απομόνωσης» του ΠΑΣΟΚ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την υπόγεια σύγκρουση έρχεται σε σειρά προηγούμενων σεναρίων τα οποία ενεργοποιήθηκαν κυρίως λόγω της παρουσίας του ίδιου του κ. Αλ. Τσίπρα σε εκδηλώσεις και συναντήσεις που διοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και υψηλόβαθμους παράγοντές του. Ισως ο πλέον εξωστρεφής εξ όλων αυτών είναι ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, οι τελευταίες δηλώσεις του οποίου αξιολογούνται ως άκρως θετικές για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Το τελευταίο επεισόδιο ξεκίνησε ύστερα από χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv.com, η οποία προχθές είχε δημοσιεύσει και τις δηλώσεις του κ. Πιτέλα. Στο χθεσινό δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε «υψηλόβαθμο Σοσιαλιστή» ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ ήταν φυσικά απολύτως απομονωμένο» στις συνεδριάσεις των Σοσιαλιστών. Μάλιστα η ανώνυμη πηγή παρουσίαζε την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ως «αντίθετη σε κάθε είδους λογική λύση» για το ελληνικό πρόβλημα. Η ίδια η κ. Καϊλή δηλώνει στην ίδια ιστοσελίδα ότι δεν αισθάνεται απομονωμένη. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος εντοπίζει «απόλυτη δυσαρμονία» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι και στο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Από το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκαν σε μια επίσημη αντίδραση διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χρ. Παυλίδη από το Τwitter. Εκεί ο κ. Παυλίδης σε ειρωνικό τόνο ανέφερε πως «σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, το ΠΑΣΟΚ είναι απομονωμένο από τους Ευρωσοσιαλιστές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός, αντιμνημονιακός και… Σεισάχθεια». Με αφορμή όσα δημοσιεύθηκαν χθες, οι συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα σχολίαζαν δηκτικά ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτεθειμένο. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι «τη στιγμή που ισχυροποιείται το μέτωπο υπέρ των θέσεων της Ελλάδας με αιχμή τις δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων του ευρωσοσιαλιστικού χώρου, το ΠΑΣΟΚ παραμένει άφωνο και απομονωμένο να υπερασπίζεται τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά». Επίσης, ανέφεραν ότι η στήριξη των Σοσιαλιστών προς τον πρωθυπουργό και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει κληθεί και θα είναι παρών στη σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών που θα γίνει στη Ρώμη στις 20 Μαΐου (λίγο πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου) με τη συμμετοχή των κ. Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Μάρτιν Σουλτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή