Απάντηση του υπ. Οικονομικών στις δηλώσεις Σταϊκούρα και Δήμα

Απάντηση του υπ. Οικονομικών στις δηλώσεις Σταϊκούρα και Δήμα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύλογα ερωτηματικά γεννά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κοινή δήλωση του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπεύθυνου του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής ΓΛΚ, Χρίστου Δήμα, σχετικά με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, το υπουργείο εγκαλεί τους δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «είναι φρόνιμο, η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ερωτηματικά γεννώνται για τρεις κυρίως λόγους:

– Πρώτον, διότι η κοινή δήλωση διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία-παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς- σίγουρα απαντά στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί.

– Δεύτερον, διότι περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός και αν θεωρεί κάποιος πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

– Τρίτον, διότι οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% του ΑΕΠ για το 2015 και 5,4% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε -και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της-, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή