Ο Λαβρόφ κατά τουρκικών παραβιάσεων

Ο Λαβρόφ κατά τουρκικών παραβιάσεων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένδειξη «νεοοθωμανικών επιδιώξεων» περιγράφει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρία-Νοβόστι». Ο κ. Λαβρόφ κάνει λόγο για περισσότερες από 200 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μόνο τον Απρίλιο που πέρασε και περισσότερες από 1.800 κατά το έτος 2015. «Σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μία λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους της ίδιας Συμμαχίας; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό».

Παράλληλα, στην Αθήνα λαμβάνονται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά πρωτοβουλίες προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα στις σχέσεις με την Αυστρία και τη Σλοβακία, που λόγω του προσφυγικού διανύουν περίοδο κρίσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Βιέννη (10-11/5) και την Μπρατισλάβα (12-13/5), σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Στη Βιέννη θα έχει έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και επαφές με βουλευτές της χώρας, η οποία τότε θα βρίσκεται μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (ο δεύτερος γύρος είναι στις 22 Μαΐου). Στην υπηρεσιακή συνοδεία του κ. Κοτζιά θα περιλαμβάνεται και η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία είχε ανακληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα από την ελληνική πρεσβεία τον περασμένο Φεβρουάριο και θα επιστρέψει ξανά στο πόστο της στη Βιέννη.

Στην Μπρατισλάβα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Λάιτσακ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, και τον πρόεδρο της Σλοβακίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι η επερχόμενη σλοβακική προεδρία θα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μακριά από το πνεύμα των χωρών του Βίσεγκραντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή