ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσπευσμένη ψήφιση των νομοσχεδίων

Εσπευσμένη ψήφιση των νομοσχεδίων

Με διπλή στόχευση, να επιδείξει κατ’ αρχήν προς τους εταίρους και δανειστές την αποφασιστικότητά της για νομοθέτηση των συμφωνηθέντων και, κυρίως, να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των βουλευτών της πριν μια ενδεχόμενη αρνητική έκβαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας τους προκαλέσει νέους ενδοιασμούς, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες την επίσπευση της εισαγωγής στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για εισαγωγή στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου τη Δευτέρα και ψηφοφορία την Τετάρτη ανατράπηκε αργά το βράδυ προχθές και αφού οι κυβερνητικές αλλαγές είχαν προηγουμένως λάβει την έγκριση του Euroworking Group, έγκριση που, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, πιστοποιούσε ότι η κυβέρνηση προχωρώντας την ψήφιση του εν λόγω «πακέτου» μέτρων, δεν δρα μονομερώς.

Η προοπτική να μεσολαβήσει το Eurogroup της Δευτέρας πριν από την ψηφοφορία για ασφαλιστικό – φορολογικό είχε προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου και ανησυχία ότι εάν από το Eurogroup δεν προκύψει θετικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, αλλά δοθεί μήνυμα σκληρής γραμμής, όσον αφορά την αναγκαιότητα να ψηφισθούν τα λεγόμενα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει αντίδραση από τους βουλευτές, που θα θέσουν θέμα μη ψήφισης και των υπολοίπων μέτρων. Αντίθετα, με το να έλθει η ψηφοφορία πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, «κανένας βουλευτής δεν θα αναλάβει την ευθύνη να μεταδώσει εικόνα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης λίγο πριν από την επίτευξη συμφωνίας», όπως ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Στις 3 μ.μ. η Κ.Ο.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα, στις 3 μ.μ., συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να απευθυνθεί στους βουλευτές του και να τους καλέσει να ολοκληρώσουν όλοι μαζί την κρίσιμη προσπάθεια για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου η οικονομία να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αναφορικά με το νομοσχέδιο που καλούνται εσπευσμένα να ψηφίσουν την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολούθησε η κυβέρνηση και της –κατά το Μέγαρο Μαξίμου– επιτυχίας που είχε, καθώς, όπως οι συναρμόδιοι υπουργοί επαναλαμβάνουν, η κυβέρνηση κατάφερε να μη μετακινηθεί πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές που είχε θέσει. Οπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που διένειμε χθες το Μαξίμου, η μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Kλίμα αισιοδοξίας

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μεταδίδεται κλίμα αισιοδοξίας, όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής. Θεωρείται ότι, καθώς ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση έχουν συζητηθεί επί μακρόν στα αρμόδια κομματικά όργανα αλλά και στις Επιτροπές της Βουλής, οι όποιες ενστάσεις, διαφωνίες, επιφυλάξεις υπήρχαν στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «χαρτογραφηθεί» και απαντηθεί και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει φόβος διαφοροποιήσεων.