Οι βουλευτές του Ποταμιού δεν θα ψηφίσουν κανένα άρθρο

Οι βουλευτές του Ποταμιού δεν θα ψηφίσουν κανένα άρθρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ποτάμι όχι μόνον θα καταψηφίσει το σύνολο των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά θα επιχειρήσει να αναδείξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί η Σεβαστουπόλεως και θεωρεί ως μόνη βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό. Στην απόφαση να μην ψηφίσουν ούτε ένα βασικό άρθρο του ν/σ κατέληξαν οι βουλευτές του κόμματος ύστερα από ενδελεχή συζήτηση των κυβερνητικών επιλογών, τις οποίες χαρακτήρισαν απηρχαιωμένες και ατελέσφορες με σειρά επιχειρημάτων.

Οπως αναμένεται να τονίσει και στη Βουλή ο κ. Στ. Θεοδωράκης, η κυβέρνηση κάνει ένα διπλό λάθος: Πρώτον, επιλέγει ένα αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα που έχει αποτύχει παντού στην Ευρώπη και, δεύτερον, ευνοεί σκανδαλωδώς τους υφιστάμενους συνταξιούχους εις βάρος των σημερινών εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να αμείβονται λιγότερο και να είναι παράλληλα εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πάρουν τη χαμηλότερη σύνταξη που υποτίθεται ότι τους υπόσχεται το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα αντιπροτείνει ένα μεικτό ασφαλιστικό μοντέλο με τρεις πυλώνες, υπονοώντας ότι σε αυτό θα καταλήξει θέλοντας και μη η χώρα, όταν σε δύο χρόνια από σήμερα διαφανεί το νέο αδιέξοδο στο οποίο θα οδηγήσουν οι ασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, θα εισηγηθεί, πρώτον, να υπάρχει μια ενιαία κατώτατη σύνταξη η οποία θα χορηγείται από το κράτος σε όλους ανεξαιρέτως, δεύτερον, σε αυτήν προστίθενται οι εξατομικευμένες κρατήσεις που θα συναποφασίσουν ανά κλάδο οι εργαζόμενοι και, τρίτον, να καθιερωθεί και η δυνατότητα συμπληρωματικής ασφάλισης, είτε μέσω του εκάστοτε επαγγελματικού φορέα είτε ακόμη και ιδιωτικών εταιρειών. Με απλά λόγια, το Ποτάμι αντιπροτείνει ένα συνδυασμό αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού μοντέλου, προσθέτοντας όμως και την εθελοντική ιδιωτική ασφάλιση, πρόταση που προσομοιάζει με αυτή της Ν.Δ.

Η γενική αίσθηση που υπήρχε χθες στη Σεβαστουπόλεως είναι ότι τα μέτρα θα ψηφισθούν χωρίς κυβερνητικές απώλειες. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης μοιάζει πλέον να έχει κηρύξει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή