Επιστολή Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους

Επιστολή Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή ή μη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα σηματοδοτήσει την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ή –σε περίπτωση απουσίας της– μια σοβαρή εμπλοκή με άδηλες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ αναμένει μέχρι το βράδυ της Κυριακής απαντήσεις από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, επί ενός συγκεκριμένου πλαισίου προτάσεων που τους έχει απευθύνει και αφορούν τόσο την προοπτική υιοθέτησης πλαισίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους, έναντι του οποίου οι Ευρωπαίοι υπεκφεύγουν, όσο και δεσμεύσεις για νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, που η Αθήνα απορρίπτει. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «κόφτης» θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί αύριο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μιας μορφής τελεσίγραφο που το Ταμείο απευθύνει και στις δύο πλευρές, θέτοντας επί τάπητος τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα μέσα της εβδομάδας είχε διαμηνυθεί ότι το ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένο από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά και με τα δύο ζητήματα που θέτει, από το Eurogroup του Αμστερνταμ και μετά.

Δεν είναι τυχαίο ότι σταθερά επαναλαμβανόταν ότι στο αυριανό Eurogroup θα εκπροσωπήσει το Ταμείο ο κ. Πολ Τόμσεν και όχι η κ. Λαγκάρντ.

Είναι ενδεικτικό το κλίμα που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε τα μέλη του ότι προτίθεται να στείλει εμπιστευτική επιστολή στους Ευρωπαίους, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα και έκανε λόγο για τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν ως προς το χρέος. Κάπου εκεί φέρεται να παρενέβη η κ. Λαγκάρντ, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υπάρξει νέα κρίση στον Νότο, ενώ σημαντική υποστηρίζεται πως ήταν η παρέμβαση του Aμερικανού εκπροσώπου, που ζήτησε μέτρα και ελάφρυνση να πάνε παράλληλα και να αποφευχθεί μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Επίσης, ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι το Ταμείο θεωρεί ότι υποχώρησε στο θέμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, των συντάξεων, αλλά και των αυξήσεων φόρων. Επέμεινε ότι το τωρινό πακέτο έχει ρίσκο και ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική σημασία του χρόνου που πιέζει. Τέλος, παρατήρησε πως οι διαφωνίες στα νούμερα με τους Ευρωπαίους οφείλεται και στο γεγονός ότι εκείνοι βγάζουν μοντέλα ενσωματώνοντας νούμερα που δίνει η Ελλάδα.

Στην Αθήνα

Το ενδεχόμενο εμπλοκής και ενός νέου, παρατεταμένου, κύκλου διαπραγμάτευσης, εν τω μεταξύ, που θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο, «στοιχειώνει» την κυβέρνηση. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε να ξορκίσουν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μια πιθανότητα που έχει συζητηθεί. Ο εφιάλτης εξάντλησης της ρευστότητας πλανάται πάνω από την κυβέρνηση ως δραματικό deja vu της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί και το περιεχόμενο ενός συμβιβασμού. Τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου έσπευσε να προεξοφλήσει ότι το γεγονός πως αυτή τη φορά δεν πηγαίνει μόνη η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αλλά έχει εξασφαλίσει συμμαχίες, κυρίως από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, θα συμβάλει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα διαφανεί εάν η συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, εάν δηλαδή η κυβέρνηση μπορεί να σηκώσει το βάρος να τη φέρει στη Βουλή και να την ψηφίσει.

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές, ενώ βασική μέριμνα είναι, σε περίπτωση συμφωνίας, αυτή να συνοδεύεται με μια κατά το δυνατόν σαφέστερη περιγραφή – δέσμευση για ενεργοποίηση διαδικασίας απομείωσης του χρέους. Είναι το απαραίτητο «αντίδωρο» προς τους βουλευτές. Στις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός είναι να τεθεί θέμα ψήφισης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών του πρόσθετου πακέτου. Βεβαίως, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ακόμη και αν αυτή η πρόταση είναι στις σκέψεις του, δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί δημοσίως τώρα, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει πάντοτε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εάν ο κ. Τσίπρας θεωρήσει ότι η τελική πρόταση των εταίρων για συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης δεν είναι διαχειρίσιμη, θα επιλέξει να προσφύγει στις κάλπες, θέτοντας ο ίδιος το δίλημμα επί του οποίου θα ζητήσει να τοποθετηθούν με την ψήφο τους οι πολίτες. Οσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δείχνει η πιο αδύναμη επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή