Πιο πιθανή η συμφωνία στις 24 Μαΐου

Πιο πιθανή η συμφωνία στις 24 Μαΐου

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μπορεί όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να προσπαθούν για μια συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο. H ανακοίνωση του Γ. Ντάισελμπλουμ –ότι θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα– μπορεί να δημιούργησε ελπίδες πως έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος, όμως στην πραγματικότητα το χάσμα που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς και κυρίως με το ΔΝΤ, για συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, είναι μεγάλο. Πλέον οι περισσότεροι αξιωματούχοι λένε ανοιχτά αυτό που το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ελάχιστοι, ότι δηλαδή μια συμφωνία –στην καλύτερη των περιπτώσεων– είναι πιο πιθανή στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει όλοι οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε τρία βασικά σημεία.

Το πρώτο αφορά το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ., το οποίο, σύμφωνα με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, θα φέρει το συμφωνημένο αποτέλεσμα του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Τα μέτρα αυτά εμπεριέχουν μεταξύ άλλων την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τη σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το βασικό πακέτο μέτρων αξιωματούχοι από όλους τους θεσμούς διαμηνύουν ότι η απόσταση που πρέπει να διανυθεί πλέον είναι ελάχιστη, και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει 100% συμφωνία. Σε αυτή την πρόοδο ρίχνουν και το βάρος τους οι αξιωματούχοι από την Ε.Ε., καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα να έχουν συμφωνηθεί τόσο δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και εκτιμούν ότι έτσι τα προληπτικά μέτρα που θα κληθεί η Αθήνα να πάρει δεν θα χρειαστεί να τεθούν σε ισχύ.

Το δεύτερο σημείο είναι η συμφωνία στα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. Αξιωματούχοι από την πλευρά του ΔΝΤ θεωρούν ότι από το τελευταίο Eurogroup στο Αμστερνταμ έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος στον τομέα αυτό. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Εuroworking Group, την περασμένη Πέμπτη, έγινε ξεκάθαρο ότι η ελληνική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου μέτρων και όχι συγκεκριμένων μέτρων δεν είναι αρκετή. Μια άποψη, στην οποία δεν αντιτάχθηκε κανένα κράτος-μέλος. Οχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και μια σειρά από κράτη-μέλη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει τουλάχιστον να ταυτοποιήσει τους τομείς από τους οποίους θα μπορούσαν να υπάρχουν περικοπές σε περίπτωση που χρειαστούν, αλλά και ένας μηχανισμός αυτοματοποίησής τους, κάτι που βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση αντίθετη. Κατά πόσο θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και η νομοθέτηση των μέτρων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Κανένα περιθώριο

Από την τηλεδιάσκεψη του Euroworking έγινε σαφές ότι η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για τα επιπλέον μέτρα μέχρι τη Δευτέρα και ότι δεν θα πρέπει να αναβληθεί η απόφαση περαιτέρω, γιατί πλέον η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με αδυναμία πληρωμών του Δημοσίου. Ομως αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι πολύ πιθανό το θέμα να τεθεί στο Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών να κληθούν να πάρουν μια απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο τα επιπλέον μέτρα θα θεωρηθούν αξιόπιστα από όλα τα κράτη-μέλη.

Το τρίτο σημείο είναι η συμφωνία στην ελάφρυνση του χρέους. Στο σημείο αυτό φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε αυτό που θεωρεί αναγκαίο το ΔΝΤ και σε αυτό που θα δεχθεί η Γερμανία. Παρόλο που οι συζητήσεις αυτές δεν άρχισαν επίσημα, οι προεργασίες έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει εκπονήσει μια σειρά από σενάρια. Σύμφωνα με αξιωματούχο, το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει τη στάση του καθόλου όσον αφορά το χρέος. Τα μοντέλα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του και δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πιο σημαντική ελάφρυνση. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της Δευτέρας. Εκεί αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση και παρουσίαση των προτάσεων αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί σε μία μόνο συνεδρίαση.

Στη συζήτηση αυτή δεν αναμένεται να συμμετάσχει η Ελλάδα, ενώ σημαντικές θα είναι οι συζητήσεις πάνω στο θέμα, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο σε επίπεδο G7 υπουργών Οικονομικών στην Ιαπωνία (20-21 Μαΐου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή