Με το βλέμμα στο Eurogroup

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στο Eurogroup της Δευτέρας και την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, αλλά ταυτόχρονα και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική ηγεσία αποφάσισε την επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής του νομοσχεδίου για ασφαλιστικό και φορολογικό στην Ολομέλεια της Βουλής, με προοπτική να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ.

Επισήμως, συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για τους εξής λόγους: προκειμένου να μεταβεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας στις αποσκευές του ήδη ψηφισμένο το νομοσχέδιο, ώστε να στείλει η κυβέρνηση σαφές μήνυμα προς τους εταίρους για τη δέσμευσή της στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Παράλληλα, να στερήσει από τους «καλοθελητές», που επιθυμούν να καθυστερήσει η επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση χρονοτριβεί.

Επικαλούνται, επίσης, έναν τυπικό λόγο, ότι εάν ετηρείτο ο αρχικός σχεδιασμός και το νομοσχέδιο ερχόταν στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, με την προοπτική να ψηφισθεί την Τετάρτη, θα απουσίαζε από την εναρκτήρια συνεδρίαση ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του κυβερνητικού σχεδιασμού, όσον αφορά τους χρόνους προώθησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, είχε και η προχθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έλαβαν έγκριση οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ετσι, η κυβέρνηση καλύπτεται και τυπικά έναντι του ενδεχομένου να κατηγορηθεί από τους εταίρους ότι λειτουργεί μονομερώς, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δεν υπήρχε καμία διάθεση μονομερών κινήσεων στη δεδομένη συγκυρία, οι οποίες θα μπορούσαν να οξύνουν το κλίμα τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί συμφωνία. Αντιθέτως, ανώτατες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι όσον αφορά τις προς ψήφιση μεταρρυθμίσεις, έχει δοθεί το «πράσινο φως» και οι κινήσεις γίνονται σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με τους θεσμούς.

Στο παρασκήνιο των λόγων που επικαλείται η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης των επίμαχων μέτρων, βρίσκεται η διαρκής αγωνία για τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία οι κυβερνητικοί βουλευτές. Το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν επιδιώξει με σειρά ενεργειών το τελευταίο διάστημα να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην ψηφοφορία και δεν θα απειληθεί με αποδυνάμωση η, ούτως ή άλλως, ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία. Σε σειρά εσωτερικών συσκέψεων και επαφών κυβερνητικών στελεχών με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έγιναν εκείνες οι διεργασίες και ζυμώσεις που θεωρείται ότι εξασφάλισαν την υπερψήφιση των μέτρων. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με σειρά κοινοβουλευτικών στελεχών, με στόχο μια διαδικασία «ντοπαρίσματος» των βουλευτών, όπως τη χαρακτηρίζουν συνεργάτες του.

Η γραμμή με την οποία ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε στις συναντήσεις αυτές είναι ότι η κυβέρνηση, έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση, κατάφερε να διατηρήσει τις «κόκκινες» γραμμές που είχε θέσει. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πριν από τον τελευταίο κρίσιμο κάβο και ότι, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οικονομία θα ανασάνει και θα εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης και όλοι μαζί θα πρέπει να καλύψουν τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή