Χαμηλές οι προσδοκίες στο Παρίσι

Χαμηλές οι προσδοκίες στο Παρίσι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στις ελληνικές θέσεις ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας βρίσκεται το Παρίσι. Ωστόσο, παρά τις διαρροές περί επιθυμίας του Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η υπόθεση της αξιολόγησης τη Δευτέρα, οι προσδοκίες του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών επ’ αυτού είναι χαμηλές. Η γαλλική πλευρά, παρότι συμπορεύεται με το Βερολίνο αποκλείοντας την πιθανότητα ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αποτιμά πιο ρεαλιστικά από τους Γερμανούς την προοπτική επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ επ’ αόριστον από την Αθήνα. Στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόσφατη στροφή του ΔΝΤ υπέρ της ανάγκης σημαντικά χαμηλότερων πλεονασμάτων στην Ελλάδα –της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ταμείο– προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία.

Ωστόσο το Παρίσι δεν πιέζει να γίνει τώρα αυτή η συζήτηση. Η στρατηγική επιλογή είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση εμμένοντας στους δημοσιονομικούς στόχους όπως τέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το χρέος», λέει στην «Κ» Γάλλος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι εκεί θα υπάρξουν περιθώρια να χαμηλώσει ο πήχυς όσον αφορά τους στόχους για το πλεόνασμα. «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το 3,5% του ΑΕΠ για πάντα δεν γίνεται να επιτευχθεί», σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα πέραν του 2018.

Ο στόχος της Γαλλίας, αφού κλείσει η αξιολόγηση, είναι να προκύψει από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους ένα επίπεδο ελάφρυνσης του χρέους που θα είναι συμβατό με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα. Η εκτίμηση των Γάλλων είναι ότι η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να αναβληθεί –όπως προτείνει συχνά-πυκνά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικαλούμενος τον φόβο των αντιδράσεων στην Μπούντεσταγκ– αλλά πρέπει να γίνει τώρα, ώστε να δοθεί ένα σήμα στις αγορές ότι το ελληνικό ζήτημα λύθηκε.

Μετά τη διαρροή

Είναι άξιο αναφοράς ότι τεχνοκράτες της γαλλικής κυβέρνησης βρίσκονταν σε συζητήσεις με το Ταμείο για τεχνικές πτυχές της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Οι συνομιλίες αυτές διακόπηκαν μετά τη διαβόητη πλέον διαρροή του τηλεφωνήματος Τόμσεν – Βελκουλέσκου στον ιστότοπο WikiLeaks.

Το Παρίσι δεν θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας το πόσο αυτόματος θα είναι ο μηχανισμός διόρθωσης που θα θεσμοθετήσει η Ελλάδα. Σε αντίθεση με το Βερολίνο, θα δεχόταν να διατηρεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ένα βαθμό διακριτικής ευχέρειας σε σχέση με τον τρόπο επαναφοράς του προϋπολογισμού σε τροχιά επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου. Το γαλλικό Σύνταγμα άλλωστε –όπως και το ελληνικό, σύμφωνα με την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε αντίθεση με το γερμανικό– δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί περισσότερη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις στα επιτελεία των κ. Ολάντ και Σαπέν. Η κατανόηση αυτή εντάσσεται και στο γενικότερο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο σκελών του γαλλογερμανικού άξονα σχετικά με το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Η κεντροαριστερή γαλλική κυβέρνηση πιστεύει σε ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών με δικό της προϋπολογισμό και σε μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις έναντι της λιτότητας. Το όραμα του κ. Σόιμπλε, από την άλλη, χαρακτηρίζεται από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και μηχανισμούς αυτόματων περικοπών για την επίτευξή τους – ακόμη και στη Γαλλία, που ισοσκέλισε τελευταία φορά τον προϋπολογισμό της το 1974.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή