Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»

Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προς τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, αναφέρει στην επιστολή προς τους άλλους υπουργούς ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο, ενώ διαβεβαιώνει πως τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν κανονικά.

Ωστόσο, οτιδήποτε περισσότερο από το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει– από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ», επισημαίνει ο υπουργός. Οπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, «έχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Με αυτό το δεδομένο ο υπουργός υποστηρίζει ότι «έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε» και «σε κάποιες πτυχές περισσότερα».

Στο σημείο αυτό, αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει με τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Οπως ξέρετε, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των θεσμών για τον αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ!».

Μεγάλη διαφορά

Σχολιάζοντας τη διαφορά των 2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, σημειώνει ότι είναι «εξαιρετικά μεγάλη» και «αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα, νομοθετημένα εκ των προτέρων, πολύ προβληματική». Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα». Κάτι που ισχύει και σε άλλα κράτη-μέλη, όπως αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι «κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους Ελληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό». Υπενθυμίζει, δε, πως «έχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ». Αντιθέτως, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι η κυβέρνηση προτείνει «έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων– ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018». Παράλληλα, αναδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού, «τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ο Ελληνας υπουργός αναφέρει πως η Ελλάδα χρειάζεται «μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο της χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή