Σε ασφυκτικό κλοιό η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό

Σε ασφυκτικό κλοιό η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασφυκτικό κλοιό, διπλό μάλιστα καθώς αποτελείται από διαδηλωτές αλλά και ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, η Βουλή συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με σκοπό να ψηφιστεί το βράδυ, το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του οποίου έχουν φέρει τη συγκυβέρνηση απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση και το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Η πρόσβαση στο κέντρο είναι από νωρίς προβληματική, ενώ διαδοχικοί «φραγμοί» της ΕΛΑΣ, καθιστούν την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο για όλους όσοι δεν έχουν σχετική άδεια, απαγορευτική.

Η συνεδρίαση που από χθες εξελίσσεται εντός κλίματος πολιτικής οξύτητας, αναμένεται να «χρωματιστεί» αργότερα σήμερα από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ όπως έχει ήδη προαναγγελθεί τουλάχιστον από το ΚΚΕ, θα κορυφωθεί με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας περίπου στις 10 το βράδυ.

Η ως τώρα συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπως συνέβη και στις προηγηθείσες συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, χαρακτηρίζεται από παράλληλους μονολόγους, αλλά και πολλές φορές από σφοδρότατες αντιπαραθέσεις με έντονα προσωπικό χαρακτήρα μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων.

Ως προς το τελευταίο, ξεχώρισε μεταξύ των άλλων η υβριστικού χαρακτήρα λεκτική σύγκρουση, αργά χθες την νύχτα, με πρωταγωνιστές τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδο.

Νωρίτερα το απόγευμα, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανιζόταν από του βήματος της Βουλής εξαιρετικά εκνευρισμένος, τόσο προφανώς από την πίεση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων, όσο και από την διαρκή κριτική την οποία δέχεται πανταχόθεν για τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Κατά τα λοιπά, όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τη συγκυβέρνηση ότι με τις επιλογές της έχει οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία σε νέο, βαθύτερο αδιέξοδο, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αμύνονται» αντεπιτιθέμενοι, υποστηρίζοντας ότι για όλα τα αρνητικά που παρουσιάζονται στην οικονομία και την κοινωνία, την ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να φύγετε άμεσα» κλείνουν τις ομιλίες τους οι της αντιπολίτευσης, απευθυνόμενοι στην δικομματική συγκυβέρνηση. «Δεν δικαιούστε να ομιλείτε εσείς», απαντούν οι του ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάζοντας στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εκτακτα μέτρα προστασίας των βουλευτών και εντός των χώρων του Κοινοβουλίου έχουν ληφθεί ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας και στον απόηχο χθεσινού λεκτικό, σε βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επεισοδίου από συνδικαλιστές δικηγόρους στο Εντευκτήριο της Βουλής.

Σε παρέμβασή του, νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο κ. Ν. Βούτσης χαρακτήρισε το προαναφερθέν επεισόδιο «απαράδεκτο» και «στημένο» και πρόσθεσε ότι επαφές βουλευτών με εκπροσώπους φορέων θα επιτρέπονται εφεξής μόνο στα γραφεία των κομμάτων ή σε ειδικές αίθουσες του μεγάρου της Βουλής.

«Στα όρια του μπούλινγκ» ήταν η φραστική επίθεση των δικηγόρων σε βάρος μελών του Κοινοβουλίου είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Αυτό επιχειρήθηκε και σήμερα να συνεχιστεί, με ίδιο τρόπο, με ραντεβού εντός Κοινοβουλίου, στο Εντευκτήριο αντί για τα γραφεία κομμάτων και ειδικές αίθουσες Βουλής. Δεν θα επιτραπεί. Στο Εντευκτήριο δεν θα γίνεται διαμάχη λεκτική ανάμεσα σε συνδικαλιστές και βουλευτές. Δεν είναι αυτός ο χώρος και ο τρόπος. Είναι ανοιχτά όλα τα γραφεία για επαφές, συζητήσεις. Το άλλο δεν θα συνεχιστεί» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Την παρέμβαση του Προέδρου προκάλεσε σχόλιο της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου: «Εχουνε αστυνομοκρατία εντός Κοινοβουλίου; Τέσσερις και πέντε αστυνομικοί συνοδεύουν εκπροσώπους φορέων, στο Εντευκτήριο, που έχουν ραντεβού με κυβερνητικό στέλεχος. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο», είπε σε υψηλούς τόνους η βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή