Θεοδωράκης: Πρόταση για ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες

Θεοδωράκης: Πρόταση για ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είστε ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας λαϊκισμού, κομματοκρατίας, κρατισμού και εθνικισμού. Μια συντηρητική διακυβέρνηση που αγκαλιάζει όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα, γι’ αυτό χρεοκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα». Με μία από τις πιο σκληρές κοινοβουλευτικές ομιλίες του, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης θέλησε εξαρχής να καταδείξει την πλήρη διαφωνία του με το ασφαλιστικό σχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. «Ξέρετε γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος; Γιατί λέτε συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζετε αυτά που μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε. Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό Κήπο, εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος», είπε ήδη από τον πρόλογό του, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό: «Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι μειώνονται οι εισφορές για το 90% των ασφαλισμένων και ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις. Ποιον κοροϊδεύετε, τους Ελληνες ή τους δανειστές; Μάλλον τους Ελληνες. Γιατί με τους δανειστές τα έχετε βρει στα νούμερα», υποστήριξε ο Στ. Θεοδωράκης και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι εκμαυλίζει την κοινωνία με τη θεωρία της ψόφιας κατσίκας. «Αφού δεν μπορείτε να προσφέρετε κατσίκα σε όλους όσους την υποσχεθήκατε, τώρα τους λέτε ότι θα σκοτώσετε την κατσίκα του γείτονα. Στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό αλλά και στην παιδεία», ανέφερε βάζοντας στο κάδρο της κριτικής του και τον κ. Καμμένο, μιλώντας για ένα «ναυάγιο ιδεών και ένα σύμπλεγμα Αγίου Φωτός και κότερου».

Προδικάζοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα της κυβέρνησης θα αποτύχει παταγωδώς καθώς «στέλνει ένα λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα που δεν αντέχει να πληρώσει», ο κ. Θεοδωράκης αντιπρότεινε ένα μοντέλο με τρεις πυλώνες: Μια ενιαία κύρια σύνταξη που θα καταβάλλεται από το κράτος, αλλά θα μπορεί να συμπληρώνεται από μια επαγγελματική και μια προαιρετική, η οποία, όπως είπε, θα μπορεί να προκύπτει από ατομικές αποταμιεύσεις, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ε.Ε. «Μόνο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να διασφαλίσει τις επερχόμενες γενιές από τις αυθαιρεσίες των προηγουμένων», τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι επιβάλλει ένα μοντέλο που έχει χρεοκοπήσει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τέλος, επικαλούμενος στοιχεία για το πώς διοχετεύεται η κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία που αφορούν όχι μόνον την προβολή των τραπεζών, αλλά και των ΔΕΚΟ στις εφημερίδες και στα κανάλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή