Τσίπρας: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έφεραν στη Βουλή περισσότερα μέτρα

Τσίπρας: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έφεραν στη Βουλή περισσότερα μέτρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντιπαραβολή της δέσμης μέτρων που έφερε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση με τα μέτρα που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, επέλεξε χθες ο πρωθυπουργός για να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Αυτοί που μας κατηγορούν για φοροεπιδρομή ψήφισαν μέτρα 63 δισ. ευρώ. Το 2014 μόνο, χρονιά του success story, εφαρμόσθηκαν μέτρα 10 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας χώρισε την ομιλία του σε δύο βασικά σκέλη: στην υπεράσπιση της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση ως κοινωνικά δίκαιες νομοθετικές παρεμβάσεις και στην προσπάθεια να αναδείξει θετικά χαρακτηριστικά για την επομένη της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Οσον αφορά το πρώτο μέρος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για απουσία εναλλακτικής πρότασης στο κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και για επιμονή στο αίτημα για εκλογές «γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις, αγωνιώντες εκδότες, καναλάρχες που βλέπουν να καταστρέφεται το σύστημα εξουσίας και διαπλοκής που έφτιαξαν τόσα χρόνια».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατεύσει τις κοινωνικές δυνάμεις που σήκωσαν το βάρος της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. «Συνταξιούχους, εργαζόμενους, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, άνεργους και νέους επιστήμονες. Αυτές τις δυνάμεις επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε και σε αυτές στηριζόμαστε», ανέφερε σχετικά. Ακολούθως, θέλησε με την παράθεση συγκεκριμένων παραδειγμάτων να τεκμηριώσει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων η μεταρρύθμιση είναι ευνοϊκή. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στην τήρηση της βασικής κυβερνητικής δέσμευσης για καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις προοπτικές που διαμορφώνονται για την επομένη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Με προφανή στόχο να συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές λίγο πριν από την ψηφοφορία, μίλησε για συσσωρευμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας έπειτα από παρατεταμένη ύφεση, η οποία δημιουργεί δεδομένα για ανάκαμψη και ανάπτυξη. «Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, προστασία της εργασίας και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αύξηση των μισθών και των κοινωνικών παροχών όταν αυτό είναι δυνατόν». Μίλησε για ανάγκη αναμόρφωσης του Δημοσίου και έθεσε το δίλημμα «ποιος μπορεί να εκπονήσει και να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό;», για να καταγγείλει, παράλληλα, τη «νεοφιλελεύθερη εμμονή για απολύσεις».

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, τον οποίο αποκάλεσε με το μικρό του όνομα, υπεραμύνθηκε της ασκούμενης πολιτικής ως «αριστερής», λέγοντας ότι «δεν είναι αριστερό να φαντασιώνεσαι την ιδεατή κοινωνία, αλλά να ματώνεις για να δημιουργήσεις συνθήκες προστασίας των δικαιωμάτων των πολλών». Και αφού αναφέρθηκε στη συζήτηση, στο σημερινό Eurogroup, για το ζήτημα του χρέους, ζήτησε από τους βουλευτές του «να συνεχίσουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση», καθώς εμφανίσθηκε βέβαιος ότι μετά τον δύσκολο κάβο «θα τα καταφέρουμε, έρχονται καλύτερες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή