Σαββατοκύριακο… κινητικότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς

Σαββατοκύριακο… κινητικότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαββατοκύριακο πολλαπλών εκδηλώσεων και διασκέψεων για τους δύο… άβολους εταίρους της Κεντροαριστεράς θα είναι το επόμενο. Το Σαββατοκύριακο (14 και 15 Μαΐου), η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πραγματοποιήσει τη συνδιάσκεψή της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Την Κυριακή 15 Μαΐου και το Ποτάμι θα διοργανώσει στην Ιερά Οδό, στο Γκάζι (Acro), τη μεγάλη συνάντηση των αντιπροσώπων του, η οποία, πρακτικά, είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που αποτελείται από 200 στελέχη. Ομως και την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, θα είναι παρών στο Συνέδριο της Δράσης. Το συγκεκριμένο συνέδριο γίνεται αντιληπτό και ως επιχείρηση πολιτικού επαναπροσδιορισμού της Δράσης έναντι της Ν.Δ. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο σαφές από την παρουσία στο συνέδριο και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ηδη ορισμένοι αποδίδουν πολιτική νοηματοδότηση στην παρουσία του κ. Θεοδωράκη σε ένα συνέδριο ενός κόμματος που, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Πάντως, πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι ευπρόσδεκτος να παραστεί, αν το επιθυμεί, και στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία θα αποφασιστεί η προγραμματική σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Και αναμένουν ότι ο κ. Θεοδωράκης θα περάσει, έστω και για λίγη ώρα, και από το Νέο Φάληρο. Ασχετα από την εξέλιξη την οποία θα έχουν το Σαββατοκύριακο αυτές οι δύο παράλληλες κομματικές εκδηλώσεις, η επιτροπή διαλόγου ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού εξακολουθεί το έργο της, με βασικό χρονικό ορόσημο το μέσον του θέρους (τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου), όταν και θα πρέπει να έχει παραδοθεί το πόρισμα των εργασιών της. Εάν η γενικότερη πολιτική κατάσταση κυλήσει ομαλά (δίχως πολιτικές εξελίξεις εντός του θέρους), αναμένεται με ενδιαφέρον τι πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο, όταν και –περίπου– προσδιορίζεται η ανάδειξη από τη βάση του επικεφαλής του νέου φορέα.

Ως προς τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το επόμενο χρονικό διάστημα, η παρουσία της κ. Φώφης Γεννηματά και των βουλευτών του κόμματός της, κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε προχθές από την κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν ενδεικτική. Η Χαρ. Τρικούπη κόβει τις –ούτως ή άλλως ισχνές– γέφυρες με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διατηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και από τη Ν.Δ. Η επιθετική στάση του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ προδίδει, σύμφωνα με στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως οι ψηφοφόροι του, που ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν κεντροαριστερή προέλευση, αμφιταλαντεύονται. Επίσης, η επίθεση της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ (είτε διά του κ. Τσίπρα, είτε με αφορμή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποδεσμεύει και τη Χαρ. Τρικούπη από την ανάγκη να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για σκληρή αντιπολίτευση, η οποία θα μπορούσε να προσπορίσει στη Χαρ. Τρικούπη και κάποια πιθανά οφέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή